Drága lesz a NAV-os pénztárgép

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az első, hivatalos engedéllyel rendelkező készülékeket hamarosan megvásárolhatják a boltosok, igaz, kicsi az esélye annak, hogy mindenki hozzájusson új pénztárgépéhez a június végi határidőig. 120 ezer forinttól indulnak a legolcsóbb online pénztárgépek.

Tavaly októberben jelentette be a kormány, hogy az áfabevételek növekedésével számolnak attól, hogy valós idejű online adatátviteli kapcsolatot alakítanak ki a pénztárgépek és az adóhivatal között. Az online kassza-rendszer bevezetésének célja a feketegazdaság visszaszorítása, az eltitkolt bevételek adóhatásághoz történő becsatornázása. Az intézkedés nyomán szükségessé válik a Magyarországon működő nagyjából 250 ezer pénztárgép mintegy nyolcvan százalékának lecserélése, a többi kisebb-nagyobb átalakításokkal a jövőben is használható.

Az új típusú pénztárgépekre) történő áttérés ütemezetten, több fázisban zajlik le, azon boltosoknak, akiknek cserélniük kell, minimum 120 ezer forintot kell rááldozniuk a váltásra, ugyanis ennyibe kerülnek a legolcsóbb online pénztárgépek, ennél azonban bőven van magasabb árkategóriájú is – írja a penzcentrum.hu. Fontos hozzátenni, hogy az új típusú kasszák megvásárlásához a kisebb boltok (melyeknek az éves árbevétele nem ér el az 500 millió forintot) 50 ezer forintos állami támogatást kapnak. A jelenlegi pénztárgépek ára 40 ezer forintnál kezdődik.

Szabó Gábor, az egyik legnagyobb szerviz-szolgáltató, a Cardnet Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy azzal számolnak, hogy júliusban-augusztusban lehet elérhető a gépek első szállítmánya. Ehhez az szükséges, hogy az adott pénztárgép hamarosan megkapja az engedélyt, mert ezután kezdődhet csak a gyártás és szállítás. Azt ugyanakkor Szabó Gábor is elismerte, hogy már jelenleg is nagyon nagy az érdeklődés. Az igazi roham attól függ majd, hogy a szabályozás, illetve a határidők hogyan változnak, esetleg a türelmi idő meddig kerül kitolásra. A Cardnet Zrt. vezérigazgatója úgy látja, hogy a június végi NAV-moratórium a büntetésekre nyilván nem lesz tartható, azt meg kell hosszabbítani.