Orbánt másolhatják Romániában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem kizárt, hogy a román kormány a magyarországi példát követve újraállamosítja a korábban privatizált cégeket – idézte a Napi Gazdaság Constantin Nita tárca nélküli minisztert.

A romániai Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) a korábbi 10 százalékról 8,5 százalékra csökkentette az energetikai szolgáltatóvállalatok által alkalmazható belső megtérülési rátát, amely legfeljebb akkor nőhet további 0,5 százalékponttal, ha az adott társaságok az úgynevezett okos mérők elterjedését célzó programokba ruháznak be – írta a Napi Gazdaság.

A múlt hét elején Constantin Nita tárca nélküli miniszter heves támadást intézett az energiaszolgáltatók ellen, akik szerinte nem teljesítik a privatizációs szerződésben vállalt kötelezettségeiket, a hatalmas profitot kiviszik az országból, miközben fejlesztésekre, a szolgáltatás színvonalának növelésére nem költenek.

A vállalatoknak sürgősen változtatniuk kell cégpolitikájukon, ellenkező esetben az sem kizárt, hogy a kormány a magyarországi példa nyomán újraállamosítja a korábban privatizált cégeket – fogalmazott Nita.

Románia 2004 és 2008 között a gázszolgáltatókat és nyolcból öt regionális Electrica áramszolgáltató leányvállalatot privatizált, amelyeket az Enel, a CEZ, az E.On és a GDF Suez vásárolt fel.