Feketelistát tesz közzé hétvégén az NFÜ

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség hétvégén nyilvánosságra hozza azoknak a cégeknek a listáját, amelyek harmadik felszólításra sem vették át az új és átfogóbb tartalmú átláthatósági nyilatkozatot, és ezzel nem tettek eleget a támogatási szerződésben foglalt nyilatkozattételi, adatszolgáltatási kötelezettségüknek – közölték hétfőn.

Az www.nfu.hu/atlathato oldalon szombattól érhető el azoknak a cégnek és civil szervezeteknek a listája, amelyek nem vették át az új nyilatkozatot, és nem egyértelműsítették, hogy végső tulajdonosi körükben csak természetes személyek, illetve nyílt részvénytársaságok, vagy egyéb, a törvény szerint egyértelműen lekövethető szervezetek találhatóak.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közleménye szerint a transzparencia jogszabályi kötelezettség is, és a fejlesztéspolitikai intézményrendszer visszamenőleg ellenőrzi az összes kedvezményezettet, hogy a támogatás elnyerésekor megfeleltek-e a hatályos jogszabályi feltételeknek.

Az ügynökség szerint a lista nemcsak adatbázis, hanem minden mulasztás esetében a nyilvánosságra hozatallal egy időben megkezdik az úgynevezett elállási eljárást is, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindazok a cégek és egyéb szervezetek, amelyek nem tettek eleget a vállalt tájékoztatási kötelezettségüknek, elvesztik a korábban számukra megítélt támogatást.

Ha már lehívták az összeg egy részét vagy az egészet, kamatostul kell visszafizetniük, és további ellenőrzésre is számíthatnak. Esetükben vizsgálni kell azt is, hogy egyszerű mulasztásról van-e szó, vagy a nyilatkozat átvételének megtagadása egyéb visszaélések eltitkolását szolgálta.

Az október 26-án megnyíló oldalon november 16-tól azokat a cégeket is publikálják, amelyek átvették ugyan a nyilatkozatot, de nem válaszoltak. Náluk is kezdeményezik az elállást – tájékoztatott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az elmúlt másfél hónapban több mint 46 000 cégnek és civil szervezetnek küldte el az új átláthatósági nyilatkozatot, amelyet eddig az érintettek csaknem 90 százaléka vett át.