Így nyerhetnek plusz szolgálati időt a katások

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Milyen feltételek mellett érhető el, hogy a katás vállalkozó nyugdíjának számításánál 1 év katafizetéssel 1 év szolgálati időt lehessen szerezni?

A 2013. december 31-éig hatályos szabályok alapján a főállású katás vállalkozó a havi 50 ezer forint tételes adó megfizetésével havi 81 300 forint összegű ellátási alapot szerezhetett. Figyelemmel arra, hogy ez az összeg alacsonyabb, mint a minimálbér, ezért a főállású katás vállalkozó nyugdíjalapjának számításánál alkalmazni kell a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény arányosan elismerhető szolgálati időre vonatkozó szabályait – írja az Adózóna. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjszolgálati idő számításánál 1 év katafizetés nem eredményez 1 év szolgálati időt, hanem – a nyugdíjjárulék alapját képező kereset és a minimálbér arányának megfelelően – csak 292 napot.

Ez első ránézésre nem olyan nagy probléma, de ha mondjuk valaki 5 éven keresztül a havi 50 ezer forint katát fizeti, akkor – feltételezve, hogy ez idő alatt a minimálbér nem sokat változik – nem 5, hanem csak 3,5 év körüli szolgálati időt tud szerezni. E probléma megoldására került bele a jogszabályba 2014. január 1-jétől az a lehetőség, hogy a főállású katás a havi 50 ezer forint helyett 75 ezer forint tételes adót is fizethet.

További részleteket itt lehet olvasni.