Megtámadták a villamostender győzteséről szóló BKK-döntést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Ganz-Skoda Zrt. pénteken megtámadta a Budapesti Közlekedési Központ (BKKI) második döntését is a 27 milliárd forintos villamostender győzteséről, így a közbeszerzési eljárás tovább húzódik 45 nappal - írta kedden az index.hu, amelynek összesítése szerint a pályáztatás ideje így már 431 napnál jár.

A portál emlékeztetett: a BKK december 30-án végleges döntést hozott a budapesti alacsonypadlós villamosok beszerzéséről: a cseheket ismét kizárták, többek között mert a vállalatot offshore hátterű cégnek minősítették. A Skodának január 17-éig volt lehetősége újra megtámadni a döntést a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KDB), amit az utolsó napon meg is tett. Az eljárás így húzódik: újabb 45 napot kell várni, míg kiderül, hogy a KDB helyt ad-e a kérelemnek, mint azt tette októberben.

Akkor a KDB megsemmisítette a BKK korábbi döntését, ami szerint a spanyol CAF nyerte a versenyt és újabb értékelésre szólította fel a budapesti közlekedési céget, amit egymillió forintra meg is bírságolt. Az index felidézte:  ez az értékelési folyamat zárult le változatlan eredménnyel december 30-án.

A portál szerint az elhúzódás azért is gondot okoz, mert a villamosokat valószínűleg már nem tudják leszállítani a 2015. év végi határidőig, ezért elvész az uniós támogatás egy része. Az elveszett támogatás helyett az új, 2014-2020 közötti uniós költségvetésből érkezhet forrás, a kiesett támogatás felhasználására pedig más projektek jelentkeznek.