Szlovén-horvát bankper: első fokon a horvátok nyertek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Horvát bankok első fokon pert nyertek szlovén pénzintézetek ellen a zágrábi járási bíróságon, annak ellenére, hogy Horvátország nemzetközi szerződésben vállalta az eljárás ideiglenes felfüggesztését az ügyben – jelentette kedden este a horvát köztelevízió.

A Nova Ljubljanska banka az ítélet értelmében köteles több millió eurós összeget kifizetni a horvát állam nevében őt perelő bankoknak. A lassan két évtizede húzódó vita lényege, hogy Horvátország volt kénytelen kifizetni a szlovén bank betéteseit, mivel az visszatartotta azokat a betéteket, amelyeket még korábban helyeztek el a pénzintézetben a Jugoszlávia felbomlásával külföldi állampolgárrá vált ügyfelek.

Karl Erjavec szlovén külügyminiszter meglepetéssel vette tudomásul, hogy Horvátország nem tartja magát az általa aláírt nemzetközi szerződéshez. A Horvátországban zajló eljárások Szlovénia számára nem elfogadhatók – idézte a külügyminisztert keddi számában a Jutarnji list napilap.

A tavaly márciusban aláírt egyetértési memorandum értelmében a két ország a vitát a bázeli Nemzetközi Fizetések Bankja védnöksége alatt, jogutódlás keretében fogja rendezni. A memorandum szerint Horvátország felfüggeszti az ügyben indított bírósági eljárásokat, Szlovénia pedig megkezdi Horvátország európai uniós csatlakozásának ratifikálási eljárását.

A horvát központi bank a mai napig nem ad engedélyt arra, hogy az Nova Ljubljanska banka fiókot nyisson vagy egy másik bankot vásároljon fel Horvátországban, mert a bank - azóta megszűnt - elődje, a Ljubljanska Banka adós maradt horvát polgároknak 172 millió euróval, még a Jugoszlávia széthullása előtti időkből.