szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Izzik a hangulat a dán kormányban. A skandináv állam kabinetje úgy döntött, hogy a Dong Energy energiaszolgáltató 19 százalékát eladják a Goldman Sachs amerikai befektetési banknak, a döntésre az egyik párt kilépett a kisebbségi koalíciós kormányból.

Izzik a hangulat a dán kormányban. A skandináv állam kabinetje úgy döntött, hogy a Dong Energy energiaszolgáltató 19 százalékát 1,5 milliárd dollárért eladják a Goldman Sachs amerikai befektetési banknak, a döntésre az egyik párt kilépett a kisebbségi koalíciós kormányból – írja a Financial Times. A dán államnak 60 százalékra csökken így a tulajdonrésze.

A Dong az állami tulajdonban lévő Dansk Naturgas jogutódja. 1972-ben alapították, kezdetben az északi-tengeri dán gáz és az olaj forrásokat kezelte, majd a Dansk Olie og Naturgas névből a 2000-es évekre a DONG maradt. Ekkor a cég már a villamosenergia-piaccal is kacérkodni kezdett, ami 2005-ben magába olvaszott több termelőt és közüzemi szolgáltatót. Ez lett a Dong Energy, az egyesülést Európai Bizottság 2006 márciusában jóvá is hagyta. A többségi tulajdonos (eddig 76 százalékos részesedéssel) a dán kormány, és az a politikai deal ezügyben, hogy a kormány 2025-ig a többségi státusát fenn is tartja. Az EWEA napokban kiadott, az európai szélenergia szektorról kiadott éves jelentése szerint a Dong Energy maradt 2013-ban is a legnagyobb fejlesztő az európai offshore szektorban, ahol az új berendezések 48 százalékát adták az európai "közösbe".

A Dong Energy a dánok zöldenergia melletti elkötelezettségének jelképe
©

Az amerikai befektetési banknak juttatható részvénypakettnek a méretére is rábólintott már a parlament pénzügyi bizottsága. A csomag része azonban az is, hogy a Goldman Sachs az eladással vitatható vétójogokat is szerez az energiavállalatban. Például a cég csak a Goldman beleegyezésével cserélhetne vezérigazgatót, pénzügyi igazgatót, bocsáthatna ki új részvényt, illetve végezhetne nagyobb bevásárlást. A Goldman befektetése hatalmas közfelháborodást váltott ki Dániában, több mint 185 ezren írtak alá egy online petíciót a Dong 19 százalékának eladása ellen, több baloldali politikus pedig árulással vádolta meg a kormányt. Poul Nyrup Rasmussen volt szociáldemokrata miniszterelnök szerint az üzlettel Dánia elveszíti vezető zöld pozícióját a világban. A Bloomberg szerint a dánok 68 százaléka ellenzi az ameriakiak bevásárlását.

Helle Thorning-Schmidt kormányfő szerint ugyanakkor elmondta, hogy a kisebbségi kormánya a kilépő szocialisták nélkül is megy tovább. A kétpártira olvadt koalíciót kívülről ugyanakkor tovább támogathatják a kiugrott a szocialisták, illetve a zöldek, így pedig megmaradt a kabinet többsége az ország parlamentjében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Senkit nem büntetnek meg végül a dudálós tüntetés miatt, kivéve Szél Bernadettet és Hadházy Ákost

Senkit nem büntetnek meg végül a dudálós tüntetés miatt, kivéve Szél Bernadettet és Hadházy Ákost

Videón a Microsoft csodaszemüvege: látványos a játék a HoloLens használatával

Videón a Microsoft csodaszemüvege: látványos a játék a HoloLens használatával

Vidnyánszkyék szerint „nem szép dolog” őket felelőssé tenni a POSZT megszűnéséért

Vidnyánszkyék szerint „nem szép dolog” őket felelőssé tenni a POSZT megszűnéséért