Putyin elgáncsolhatja a magyar Audit és Mercedest

Putyin elgáncsolhatja a magyar Audit és Mercedest

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Autóipari importtilalmat fontolgatnak Moszkvában. A szankció az európai és amerikai gyártókra vonatkozna, kivéve azokra, amelyek Oroszországban is gyártatnak. A Mercedest és az Audit, sőt a magyar gazdaság egészét fájdalmasan érintheti a megszellőztetett intézkedés.

A legújabb orosz importtilalmi fenyegetőzés komoly aggodalmat okozhat a magyarországi autógyáraknak is - írta a VS.hu. A hétfőn megszellőztetett újabb importkorlátozás ugyanis a nyugati autókra vonatkozik.

A korlátozás az amerikai és EU-s cégeket érintené, kivéve azokat a gyártókat, amelyek Oroszországban is működtetnek üzemeket. Így a Ford, a Volkswagen, a Renault, a Toyota, Nissan és a Hyundai kimaradhat a putyini szankciókból.

Az Audi és a Mercedes viszont - velük együtt a győri, illetve a kecskeméti gyár is - érintett lehet. Az autóalkatrész-gyártókra viszont nem vonatkozik a korlátozás.

©

Oroszország csak akkor vezeti be a büntetőintézkedést, ha Brüsszelben vagy Washingtonban újabb Moszkva elleni szankciókról döntenek. Statisztikák szerint Oroszországban a személyautók 27, a teherautók 46, a buszoknak pedig 13 százaléka származik európai vagy amerikai importból.

Magyarország tavaly 70 milliárd forint értékben exportált járművet Oroszországba: 53 milliárdért személyautókat, 166 millióért teherautókat viszünk ki, a fennmaradó összeget alkatrészek adják. Ez az Oroszországba irányuló exportunknak nem egészen 9 százaléka.

A korábbi orosz szankciók által a mezőgazdaságnak okozott, évi 25 milliárd forintos kárral együtt azonban már fájdalmas lehet egy újabb orosz korlátozó intézkedés hatása.

A múlt héten közölt, rendkívül kedvező negyedéves GDP-adatban jelentős szerepe volt az autóiparnak, így akár az NGM nemrég módosított éves GDP-prognózisa is a kukába kerülhet - mutat rá a VS.hu.