szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén még nem szabadultak el a csokinyusziárak, a következő húsvétkor azonban már lehet, hogy sokan kevesebbet vagy kisebbeket tudnak csak vásárolni. Az elmúlt két évben ugyanis másfélszeresére ugrott a kakaó ára és ez előbb-utóbb begyűrűzik a feldolgozott termékek áraiba is.

A drágulás egyik oka, hogy a fogyasztás egyre inkább átáll a tejcsokiról az étcsokoládéra, és mivel utóbbinak sokkal nagyobb a kakaótartalma, ez önmagában növeli a keresletet. A másik ok, hogy a világon egyre többen élnek jól, főleg Ázsiában a kínai térségben, nő a csokoládéfogyasztás, a folyamatosan emelkedő keresletet pedig nem tudja egyből kielégíteni a kínálat – írja a Turizmus Online.

A kínálat ráadásul nagyon ingadozó, a termelés érzékeny az időjárásra, befolyásolja a túl sok vagy túl kevés csapadék, a szélviharok, így nagy mozgásokat tud generálni, egyik hónapról a másikra akár 10-15 százalékot is.

A legnagyobb termelő Afrika, a termelés kétharmadát adja, a maradék egyharmad Dél-Amerikából származik. A kakaó 80-90 százaléka kisebb gazdaságokból származik, amelyek nagyon ki vannak téve a körülményeknek. Próbálják megtalálni a megfelelő stratégiát az áringadozás kisimítására, mert a hullámzás nagyon befolyásolja a bevételeket, ami veszélyessé teszi az iparágat.

Az esetleges kakaóhiány következménye kettős lehet: csökkenthetik a csokoládék kakaótartalmát, vagy változatlan árért kisebb lesz egy tábla.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!