Csúszik az adóhatóság emberarcúvá alakítása

Csúszik az adóhatóság emberarcúvá alakítása

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány azt ígérte, már ősztől megkezdi az emberarcú adóhatóság kialakítását. A Figyelő értesülései szerint ez nem megy ilyen gyorsan.

Csúszik a kormány az adórendszer nagy átalakításával – derül ki a Figyelő cikkéből. Az első ígéretek szerint idén iktatták volna törvénybe az adózás változásait, melyek lényege az lett volna, hogy emberarcúvá, vállalkozóbaráttá tették volna az adóhatóság működését és az adózási szabályokat. A tervek szerint két év múlva akár minden magánszemély jövedelemadó-bevallását az adóhatóságnak kellene elkészítenie, és például a megbízható adózók esetén lerövidítenék az ellenőrzéseket.

Az adózás átalakításának ígérgetésére akkor kapcsolt rá igazán a kormány, amikor elérték a NAV-ot is a simicskátlanító átalakítások, és júliusban kiderült, hogy távozik Vida Ildikó, a hatóság eddigi elnöke. Vida Ildikó távozása után Lázár János is belengette a NAV-reformot, illetve az adóeljárási reformot. Lázár azt ígérte, hogy ősszel kerül a parlament elé a törvénymódosítás, de a Figyelő értesülései szerint lehet, hogy csak a jövő év első felében kerül rá sor.

A NAV átalakításában viszont hamarabb lehet változás, a lap azt írja, kedden ült le Orbán Viktor és Varga Mihály, hogy átbeszéljék az átalakítási koncepciót. A Nemzetgazdasági Minisztérium eredeti szándéka az volt, hogy a NAV vezetése a tárcához kerülne, az adóügyi államtitkárságra, és Tállai András, az államtitkárság vezetője lenne egy személyben a NAV vezetője is. Az elképzelést érték kritikák a Figyelő szerint, és eközben Orbán Gábor utódlásáról is gondoskodni kell, ami nehezen megy. A korábbi adó- és pénzügyi államtitkár július végével távozott a minisztériumból, most saját vállalkozását vezeti, illetve tisztséget vállalt a Rotschild-csoportnál.