Annyiba kerül a munkahelyi stressz, mint a 4-es metró - de évente

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországon a munkahelyi stressz a becslések szerint annyiba kerül évente, mint a 4-metró - hangzott el egy munkaügyi rendezvényen.

Lezárult az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) 2014-ben indított Egészséges munkahelyek - Kezeljük a stresszt című kétéves kampánya - közölték az Európai Munkahelyvédelmi Hét keretében tartott hétfői sajtótájékoztatón.

Balogh Katalin, az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont vezetője azt mondta, hogy Magyarországon évente mintegy 440 milliárd forintra - azaz a 4-es metró árához közeli értékre - becsülik a munkahelyi stressz okozta költségeket, amelyek az Európai Unióban a 136 milliárd eurót is elérhetik.

Szerinte az ügynökség már egy 2010-ben készült felmérésben kiemelte, hogy a munkahelyi stressz az Európai Unió aktív korú népességének 28 százalékát, mintegy 56 millió munkavállalót, Magyarországon pedig a több mint 4 millió munkavállalóból közel 1,1 milliót közvetlenül is érint.

Erősné Bereczki Edit, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának orvosi szaktanácsadója közölte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az állandó teljesítménykényszer és a munkahelyi túlzott megterhelés miatt 2030-ra a depresszió lesz a vezető betegség.

Szerinte viszont a munkahelyi stresszt leginkább a megfelelő munkahelyi szociális közeg tudja ellensúlyozni.