Egy hét alatt 441 hektár: Simicska elől vihetett el földeket Mészáros Lőrinc

Egy hét alatt 441 hektár: Simicska elől vihetett el földeket Mészáros Lőrinc

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyilvánosságra hozta a földárverések eddigi eredményeit a földalap, amelyekből kiderül például, hogy a felcsúti polgármester családja több száz hektárnyi területet vett egy hét alatt.

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és családja egy hét alatt 600 millió forintot költött el - derült ki a Nemzeti Földalap (NFA) most közzétett földárverési adataiból. A hirdetményeket átfutva úgy tűnik, többnyire kikiáltási áron jutottak tulajdonhoz.

Alcsútdobozon hektár földet vásároltak, Óbarokon 66 hektárnyit, a legnagyobb területet pedig Etyeken vették. Itt volt a szerzemények között egybefüggő 202 hektáros birtok is. A család összesen 300 hektárt szerzett meg az Agrosystem Kft bérletéből.

©

Mészárosék minden jel szerint nem az eddig is általuk bérelt állami földekből vásároltak november 24-e és december 4-e között, hanem a mára ellenségként kezelt Simicska Lajossal érdekeltségébe tartozó társaság elől halászták el a földet. Így csak becsülni lehet, hogy az egy hét alatt megszerzett több mint 400 hektárral tovább nőtt-e a gázszerelő birtoka Bicske, Óbarok, Alcsútdoboz és Etyek környékén.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet várhatóan egyhetes csomagokban hozza majd nyilvánosságra a licitek eredményeit. A november 23-a és december 4-e között lezárult árverési eredmények szerint egyébként Szolnokon volt olyan árverés, ahol egyetlen licit sem zárult sikerrel, volt ugyanitt olyan árverési helyszín, ahol szinte minden felkínált föld elkelt.

A legérdekesebb a győri hirdetmények között található: egy 4,6 hektáros földdarabért a mosonmagyaróvári Kránitz Roland 35,2 millió forintot fizetett. Szegeden a Héjja Testvérek Kft bérelt földjeiért folyt a harc, itt hárman-négyen szálltak ringbe egy-egy területért és szinte aranyárban keltek el a földek, hektáronként majd 3 millió forintért is emelgették a tárcsát.