Otthon Centrum: nőtt az új lakások ára az év első két hónapjában

Otthon Centrum: nőtt az új lakások ára az év első két hónapjában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az új építésű lakások átlagára 5-15 százalékkal nőtt az év első két hónapjában a múlt év végéhez képest, és a kereslet is megnőtt irántuk - derül ki az Otthon Centrum (OC) legfrissebb elemzéséből.

Az Otthon Centrum szerint már nem a 40-50 négyzetméteres garzonok, másfél-kétszobás lakások a legkelendőbbek a piacon: az év eleje óta inkább a 60-70 átlagos alapterületű lakásokat viszik a vevők.

A csok-nak köszönhetően főként az újépítésű ingatlanok iránt nőtt a kereslet, az élénkülés pedig nem csupán a kínálati árak növekedésében, hanem a valós adásvételi tranzakciókban is tetten érhető.

©

Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint a ténylegesen megvalósult tranzakciók alapján a főváros legtöbb kerületében az új lakások ára 5-15 százalékkal emelkedett az elmúlt két hónapban a tavaly év végi árszinthez képest.

Az alapterületre vetített fajlagos átlagár a vidéki megyeszékhelyeken négyzetméterenként 240-350 ezer forint körül alakult az idei év első két hónapjában. Az árak Győrben a legmagasabbak, de itt megtorpant az árnövekedés tavalyhoz képest.

Balatonalmádi, Zamárdi és Siófok is nagyon népszerű az ingatlanvásárlók körében, a Balaton partján az új építésű lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti ára 400 ezer forint felett van.

Az Otthon Centrum adatai szerint az új lakásokhoz képest a fővárosban a használt társasházi lakások fajlagos ára az idei év első két hónapjában négyzetméterenként 220-660 ezer forint között alakult. A legtöbb kerületben az áremelkedés mértéke 10 százalék alatt maradt.

A vidéki városokban 125 és 290 ezer forint között alakultak a négyzetméterenkénti árak az idei év első két hónapjában, ami 4 százalékkal magasabb a tavalyi év utolsó két hónapjához képest.

Miskolcra és Szekszárdra például egyre kevésbé költöznének az emberek: az itteni átlagos négyzetméterárak 10-20 százalékkal csökkentek a tavaly év végi árszinthez képest.

Hozzászólások