szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar szójababtermelés nagy része exportra megy, és egyre többen vágnak bele a termesztésbe.

Egyre többen termesztenek GMO-mentes szójababot Magyarországon, ami az állattakarmányozásban nélkülözhetetlen – olvasható a Magyar Hírlap hétfői számában.

Tikász Ildikó Edit, az Agrárgazdasági Kutató Intézet kutatója a lapnak elmondta: a szójatermesztő gazdaságok száma tavaly 5100 fölé emelkedett az egy évvel korábbi 1800-ról, a Közös Agrárpolitika 2015-2020 időszak közvetlen támogatásainak köszönhetően a termőterületek mérete 80 százalékkal nőtt ugyanebben az időszakban.

Mint mondta, tavaly rekordmennyiségű területen termesztettek szóját az országban, emellett pedig 77 ezer hektárról gyenge hozam mellett 142 ezer tonna terményt takarítottak be, ami még így is a valaha elért legjobb eredménynek számít. Ugyanakkor bár az uniós szója-termőterület 11 százaléka található Magyarországon , a tagországok együttes termelésének mindössze 7 százalékát adta a magyar termés 2015-ben.

Tikász Ildikó Edit jelezte, hogy Magyarországnak jelentős a fehérjeimport-függősége. A belföldön termelt GMO-mentes szójabab mintegy 60 százaléka a külpiacra kerül, vagyis alig járul hozzá a belső szükséglet kielégítéséhez – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bankot vehet az OTP Szlovéniában

Bankot vehet az OTP Szlovéniában

Magyarországra is elhozta az iskolásoknak kitalált platformját a Facebook

Magyarországra is elhozta az iskolásoknak kitalált platformját a Facebook

Maruzsa: Nem lesz kötelező a gyerekeket visszavinni az óvodába és az iskolába

Maruzsa: Nem lesz kötelező a gyerekeket visszavinni az óvodába és az iskolába