Nem hosszabbítják meg a Class FM frekvenciaengedélyét

Nem hosszabbítják meg a Class FM frekvenciaengedélyét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Szabó Yvette
Tetszett a cikk?

A Médiatanács elutasította a kereskedelmi adó üzemeltetőjének a kérelmét, hogy újabb öt évre kapjon lehetőséget a sugárzására, így könnyen lehet, hogy egy időre egyáltalán nem lesz országos kereskedelmi rádióműsor.

A Class FM-et üzemeltető cég, az Advenio a közelmúltban váltott tulajdonost. A kormánnyal összeveszett üzletember, Simicska Lajos üzleti köre már semmi esélyt sem látott arra, hogy a neve alatt tovább működhessen az ország legnépszerűbb rádióadója, ezért Nyerges Zsolt eladta a céget.

A vevő Michael McNutt amerikai üzletember és a Marquard-médiacsoport volt, és nagyon bizakodóan nyilatkoztak a Class FM jövőjéről, ám egyelőre ennek a derűlátásnak nem látszik az alapja. A Médiatanács ma elutasította az Advenio még tavaly nyáron benyújtott kérelmét, mondván, hogy a körülményekre való tekintettel nem lát lehetőséget az eddigi, hétéves engedély meghosszabbítására.

©

Voltaképpen mulatságos is lett volna, ha az új tulajdonos egyből révbe ér, hiszen a több mint 2,5 millió ember által rendszeresen hallgatott rádióadó celebjei miatt az elmúlt hónapokban már többször is megfeddték az üzemeltetőt. A Médiatanács úgy találta, hogy Sebestyén Balázs, Rákóczi Feri és Vadon Jani Morning Show-jának több adásában olyasmik hangoztak el, amelyek alkalmasak „a tizenhat éven aluliak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására”. Ennek alapján pedig a médiatörvény gyakorlatilag kizárja, hogy megújítsák a frekvenciaengedélyt.

Az Advenio ugyanakkor megtámadhatja a bíróság előtt a Médiatanács döntését. Ez azonban még egyáltalán nem jelenti azt, hogy bárki tudná, megszólal-e a 103,3 frekvencia november 19-én. Addig ugyanis már nem nagyon lesz mód arra, hogy szabályosan le lehessen bonyolítani egy eredményes pályázatot.

Ha pedig valaki előbb-utóbb mégis elnyeri a frekvenciát, és a bíróság mégis jogszerűtlennek ítéli a Médiatanács elutasító döntését, akkor még nehezebb lesz kibogozni, kinek melyik frekvenciára van jogosultsága. Így az is előfordulhat, hogy akkor hosszú hónapokig nem működik idehaza országos kereskedelmi csatorna.

Médiatanács: nyitva marad a kapu a Class FM-nek

A Médiatanács cikkünk megjelenése után kiadott közleményében megerősítette, hogy november lejár a 2009 óta Class FM médiaszolgáltatási jogosultsága. Megjegyezték, hogy az országos kereskedelmi rádiónak most nincs versenytársa.

A tervek szerint az új pályázatot már egy olyan frekvenciacsomagra írják ki, amelynek a mostaninál nagyobb a vételkörzete, így több magyar vidéki hallgatóhoz érhet majd el az új adás.

Nemcsak arról döntöttek, hogy nem hosszabbítják meg a Class FM jogosultságát, hanem arról is, hogy kidolgozzák az új pályázati tervet.

„Év végéig egy bővülő vételkörzetű, új szolgáltatás pályázható majd, így nyitva marad a kapu a Class FM szolgáltatójának is – nyertes pályázat benyújtása esetén – a jelenlegi rádiózás folytatására” – fogalmaztak az egykor Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó rádióval kapcsolatban.

A frekvenciaterv és a pályázati felhívás tervezetének kidolgozása néhány héten belül várható, a nyilvános közzététel helyéről a hatóság a honlapján és hirdetményben is beszámol – ígérik. Mindkét dokumentum véleményezésére több hetük lesz majd az érdeklődőknek. A Médiatanács a tervezeteket a közzététel utolsó napjától számított 45 napon belül véglegesíti, és megjelöli majd a pályázati ajánlatok beadásának napját is – közölték a tervezett menetrenddel kapcsolatban.

Az Advenio újra pályázik

A Class FM tulajdonosai úgy reagáltak a Médiatanács döntésére: reménykedtek ugyan a kedvező elbírálásban, de a döntés ellenére továbbra is hosszú távon terveznek. Szerintük a jogosultság meghosszabbításnak sem szakmai, sem jogi akadálya nem volt, így a hivatalos döntés kézhezvételét követően először jogászaikkal vizsgálják meg a kialakult helyzetet.

Az Advenio Zrt. elindul az új pályázaton, hiszen a tulajdonosok célja a folytonosság biztosítása a márka és a hallgatói bázis számára – közölték.

Hozzászólások