Magyarok ezrei dőltek be a 40 százalékos hozamot ígérő csalónak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Elkezdődött a Fortress-ügyként ismert többmilliárdos csalássorozat tárgyalása szerdán a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyben 2072 rendbeli csalás és pénzmosás miatt emeltek vádat.

A mintegy 900 oldalas vádirat szerint Sz. F. Zsolt vádlott 2012 és 2014 között nem létező befektetési tevékenységet végzett nem létező társaságok nevében – ismertette Vizi Erika ügyész.

Az ügynek összesen 2072 sértettje van, az okozott kár mintegy 10 milliárd forint. A vádlott cselekménye 12 sértett esetében 50 és 500 millió forint közötti, 334 sértettnél 5 millió és 50 millió forint, 1431 esetében 500 ezer forint és 5 millió forint, 295 esetében 50 ezer forint és 500 ezer forint közötti kárt okozott.

A vádirat szerint a vádlotthoz vagy környezetéhez köthető hét, budapesti, amerikai, máltai, szingapúri bejegyzésű cég – köztük a Fortress Befektetési és Pénzügyi Kft. és a Fortress Holding Kft. – nem rendelkezett sem a Magyar Nemzeti Bank (MNB), sem külföldi pénzügyi felügyelet engedélyével betétgyűjtéshez, pénzügyi szolgáltatáshoz vagy portfóliókezeléshez, sem az ahhoz szükséges jegyzett tőkével.

A vádlott a csalássorozathoz üzletkötői hálózatot épített ki több száz üzletkötővel, az ügyfelek a befektetni kívánt összeget készpénzben pénzári befizetéssel teljesíthették vagy technikai számlára történő átutalással forintban, amerikai dollárban, svájci frankban vagy angol fontban.

Legalább 500 ezer forintot kellett befektetni. A valóságban a befektetők egyetlen esetben sem adtak megbízást befektetés indítására, és nem álltak kapcsolatban senkivel. A vádlott a befektetett összeget saját céljaira fordította, tényleges befektetési tevékenység nyújtása nélkül.

A vádirat szerint a férfi azt állította, a cégnek több mint 14 millió ügyfele és 2200 alkalmazottja van világszerte.

Az ügyfeleknek azt mondta, hogy a befektetett tőkét rugalmasan felhasználhatják, lejáratkor kivehetik a tőkét és a hozamot, vagy dönthetnek a hozam újbóli befektetéséről is. A kifizetések határideje az ügyletek lejáratától számított 10-15 banki nap volt.

A kiemelt befektetési ajánlat szerint a Fortress heti egyszázalékos hozamot ígért 40 hetes időtartamra, azaz 40 hét alatt 40 százalékos nettó hozamot – ismertette Vizi Erika. Az üzletkötőknek jutalékot fizettek, a befektetések futamideje 30 és 100 nap között volt.

A tárgyalás november 2-án a vádlott meghallgatásával folytatódik. Az ügyvéd a tárgyaláson a házi őrizet és a lakhely elhagyási tilalom feloldását indítványozta, de a bíróság a tárgyaláson ezt elutasította. Az ügyben a kiszabható büntetés mértéke 5 és 15 év közé esik.