Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Néhány éve, a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva nem utasította el azt a megszólítást, hogy ő Afrika legfiatalabb milliárdosa. A 35 éves Ashis Thakkar most már bánja a dolgot, mert válófélben levő neje épp erre hivatkozva kér tőle lényegesen többet, mint amennyit ő adni akar.

Londonban a bíróság dönt a kínos vitában, melyet szinte áttekinthetetlenné tesz az, hogy a dúsgazdag férj vagyona offshore cégekben van elhelyezve – írja a Bloomberg.


Az oroszlán felébred: kalandok az afrikai gazdasági csoda világában- ezzel a címmel tett közzé önéletrajzot a dúsgazdag ifjú, aki még nincs negyven esztendős. Sorsa kétségkívül érdekes: szülei már a megszületése előtt menekülni kényszerültek Ugandából. Az afrikai állam félőrült zsarnoka ugyanis kitiltotta az országból az indiai kereskedőket, akik még a brit birodalmi időkben telepedtek le Afrikában. Hősünk ezért Nagy-Britanniában született, de hamarosan visszatért Afrikába. Először Ruandába majd Ugandába. Kereskedelmi érzéke már nagyon korán megmutatkozott. Már az iskolában is előnyös üzleteket kötött. Ezért papája adott neki ötezer dollárt, hogy menjen Dubaiba és ott próbáljon szerencsét. Hazatérve a felfutó számítógépes biznisz egyik meghatározó figurája lett Ugandában.

 Már korán rájött arra: a nagy pénz nem a reálgazdaságban, hanem a pénzügyi szektorban van. Szépen átnyergelt erre a szakmára. Majd hamarosan bankot alapított, nem is akárkinek a társaságában: Bob Diamond korábban a Barclays bank főnöke volt Az Atlas Mara banknak jelenleg is társtulajdonosa. Sőt a bank is azzal dicsekszik a reklámjában, hogy az egyik tulaj Afrika legifjabb dollár milliárdosa. Na, ugye!- mondja a válófélben levő feleség ügyvédje. Ashis Thakkar persze hirtelen nagyon szerény lett: hogy lennék én dollár milliárdos? A Bloomberg dollár milliárdos listáján a nevem mellett csak 425 millió dollár áll. A YouTube-on egyébként most is megtalálható a CNN-nek adott interjú, az üzletember 16.55-nél kapja a kérdést, amelybe felesége ügyvédei belekapaszkodtak.

A bíróság előtt a férj ügyvédei 445 millió fontot vallottak be, ez körülbelül 544 millió dollár. A baj csak az, hogy a férj bankja a Brit Virgin szigeteken van bejegyezve. Ez az offshore cégek egyik kedvelt adóparadicsoma. Ráadásul a feleség ügyvédei kiderítették: a férj offshore cégeinek pénzügyeit a válóper kezdete óta átrendezték. Vagyis a londoni bíróság igazán nincs könnyű helyzetben, ha el akarja dönteni: mennyit ér valójában a válófélben levő ifjú bankár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kásler Miklós: Rendkívüli idők állnak előttünk

Kásler Miklós: Rendkívüli idők állnak előttünk

A koronavírus miatt zárva lévő koncerttermet bérel hajléktalanok számára Hamburg

A koronavírus miatt zárva lévő koncerttermet bérel hajléktalanok számára Hamburg

Az USA-ban már elkezdődött: ismét felütötte a fejét a vécépapírhiány

Az USA-ban már elkezdődött: ismét felütötte a fejét a vécépapírhiány