Nekiment a Magyar Idők a dán malacoknak: szemet huny az EU egy kórokozó felett?

Nekiment a Magyar Idők a dán malacoknak: szemet huny az EU egy kórokozó felett?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Dánia minden évben fertőzött malacok ezreit exportálja, és a tenyésztők egyelőre semmit sem tesznek a járvány megakadályozására – állítja a hétfői Magyar Idők. A lap szerint egy olyan baktériumról van szó, amely nem tartozik bejelentési kötelezettség alá, és ezt a Nébihnél is megerősítették.

A hétfői Magyar Idők szerint emberre is veszélyes betegség terjed a sertések között Dániában. Az úgynevezett LA-MRSA-fertőzés nem ismeretlen, egy dán újságíró azt írta róla, hogy a 2006 óta jelen lévő kórokozót a gazdaságok meg sem próbálják felszámolni.

A kórokozóról szóló cikk az EU Observer portálon jelent meg. Eszerint amióta felfedezték a fertőzést, a befolyásos dán sertésipar folyamatosan visszautasítja a termelés megtisztítására irányuló javaslatokat, mert a járvány elleni fellépés alaposan visszavetné az exportot és ezzel együtt a bevételt is.

A baktérium sem az uniós, sem a magyar jogszabály szerint nem tartozik bejelentési kötelezettség alá, így az importőrök sem tudhatják biztosan, hogy az átvett állomány hány százaléka fertőzött – állítja a Magyar Idők, amely azt is közli: Dánia az egyik legnagyobb sertésexportőr Európában, minden évben 190 ezer élő sertést szállítanak innen a világ 48 országába, Magyarország tavaly 7 ezer sertést vásárolt Dániától.

A cikk állítása szerint a tenyészsertéseknek 63 százaléka fertőzött. A baktérium számos antibiotikumnak ellenáll, embereken a legtöbbször bőrpanaszokat okoz, de legyengült immunrendszer esetén akár életveszélyes fertőzések forrása is lehet, mint a tüdőgyulladás vagy a vérmérgezés.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) a Magyar Idők kérdésére megerősítette, hogy az említett megbetegedés sem az uniós, sem a magyar jogszabály szerint nem tartozik bejelentési kötelezettség alá. A fertőzéssel az esetek többségében az emberek csak hordozók lesznek, betegséget és tüneteket nem okoz a baktérium – közölte a Nébih a lap szerint.

Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára a Magyar Időknek azt mondta: jelenleg nem tudnak arról, hogy a magyar tenyészállatok közt elterjedt lenne ez a megbetegedés. Ráadásul meglátása szerint a tenyészállatimportunk is visszaszorulóban van, tehát a fertőzés veszélye alacsony.