szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az okostelefonok és tabletek egyik alapanyaga az ón. Egy smartphone-hoz mindössze két gramm kell, de az nélkülözhetetlen. A világon felhasznált ón 28 százaléka Indonéziából származik, és a fém kitermelése többnyire illegális, életveszélyes körülmények között zajlik.

 Az AFP tudósítója a kelet-szumátrai Sungai Liatban járt és több ónbányásszal is találkozott. Igaz ők sokkal inkább ónhalászok, mint bányászok, mert a fémet tartalmazó üledéket a tenger fenekéről hozzák fel. Három munkaeszközük van: egy búvárszemüveg, egy műanyag cső, amelyen lélegeznek és egy nagy edény, amit igyekeznek az ónban gazdag üledékkel megtölteni. Ezzel a munkával akár napi 15 eurónak megfelelő összeget is meg lehet keresni – mondták el az ónhalászok, akik minden látszat ellenére valójában a helyi elithez tartoznak. A 260 milliós Indonéziában ugyanis a lakosság negyven százaléka napi két eurónál kevesebb pénzből kénytelen megélni. 

©

A kitermelt alapanyag aztán több közvetítői kézen át a finomítóüzemekbe kerül, és ott készül el a tiszta ón. Egy okostelefonhoz csak 2 grammnyit használnak fel és még vagy negyven más ritka fémet, amelyek kitermelése ugyancsak problematikus. De talán az óné jár a legtöbb áldozattal. A Pact nevű amerikai NGO, tehát kormánytól független civil szervezet felmérései szerint hetente egy ónhalász belehal a mélytengeri merülésbe. De sokan, több ezren vállalják a kockázatot, hiszen indonéz normák szerint az ón felszínre hozatala jól jövedelmező tevékenység. És ezt egyelőre Indonéziában nem szabályozzák, a kitermelést semmilyen biztonsági vagy munkavédelmi előírás nem korlátozza. Ellentétben például néhány afrikai országgal, ahol a nagy gyártók csak ellenőrzött forrásból vásárolhatnak ónt.

©

Az indonéz ónkitermelés kockázatai szakmai körökben közismertek, ezért néhány nagy cég, az Apple, a Samsung, a Microsoft és a Sony nem használ indonéziai eredetű ónt. De a többiek, például a kínai óriások, már nem ilyen finnyásak. Ráadásul az indonéz hatóságok sem akarnak munkavédelmi szabályokat bevezetni. Azzal érvelnek, hogy a regulákat úgyse tartanák be, továbbá a hamis eredetbizonyítványok csak újabb korrupciós forrást jelentenének. És az okostelefonok európai vagy amerikai felhasználói egyébként sem gondolnak arra, mondjuk szelfizés közben, hogy azon a héten vajon hány indonéziai ónhalász fulladt meg a készülékükért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Azt sem tudni, ki használja majd a 15 milliárdos sportcsarnokot Nagykanizsán

Azt sem tudni, ki használja majd a 15 milliárdos sportcsarnokot Nagykanizsán

Van, ahol 20 centis hó is eshet hétfőn, viharos szélre is figyelmeztetnek a meteorológusok

Van, ahol 20 centis hó is eshet hétfőn, viharos szélre is figyelmeztetnek a meteorológusok

Durva fellépéssel oszlatták fel az eddigi legnagyobb Navalnij-féle tüntetést Oroszországban

Durva fellépéssel oszlatták fel az eddigi legnagyobb Navalnij-féle tüntetést Oroszországban