szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A háromezresnél kisebb lélekszámú Rajkán már 500 ingatlant vásároltak meg szlovákiaiak, köztük felvidéki magyarok. A 250 fős Abaújváron 67 ház került külföldiek kezébe, ők főleg kassai áttelepülők.

Harmadszor is beveszi a pozsonyi hídfőt Szlovákia. A második világháború után a párizsi békeszerződéssel – a Trianonnal elvesztett Pozsonyligetfalu után – újabb három falut kapott meg a Duna déli partján az északi országszomszéd. Az uniós csatlakozás után pedig harmadszor is megnyílt a lehetőség a terjeszkedésre. A határ ezúttal nem került délebbre, most Szlovákia polgárai – köztük sokan magyarok – találnak új lakóhelyre Magyarországon, Rajka környékén. Eddig 500 ingatlant vásároltak meg ott, és már pozsonyi városi busz jár a magyar településre. 

A heti HVG összeállításából kiderül, hogy más határ menti településeken is hasonló folyamat zajlik. A Kassa közeli Hidasnémetin 80, Abaújváron 67 lakás került szlovákiaiak kezébe. Nagylakra Romániából települnek át, itt 15 ház kelt el. Ide főleg erdélyi magyar nyugdíjasok jönnek, Szlovákiából viszont főleg aktív korúak érkeznek, Rajkára elsősorban fiatalok egy-két gyerekkel és sok a kismama. 

A Magyarországra áttelepülőkről – köztük az egész falut felvásárló holland vállalkozóról – a HVG e heti számában olvashatnak összeállítást.

©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Torontáli Zoltán Gazdaság

Ilyen a békés magyar-szlovák együttélés: van is, meg nincs is

Hűvös távolságtartás és a tudatos integráció hiánya jellemzi Magyarország leginkább „elszlovákosodott” települését. Könnyű a béke, amíg nem szólnak egymáshoz a felek, de kiborul-e a bili, ha a szlovákok át szeretnék venni az irányítást?

Kiemelt beruházás lett a debreceni oltóanyaggyár

Kiemelt beruházás lett a debreceni oltóanyaggyár

A klímakatasztrófa elleni közös stratégiáról egyezett meg több mint 150 ország

A klímakatasztrófa elleni közös stratégiáról egyezett meg több mint 150 ország

Így spórolhat személyi hitelénél akár havi 50 ezer forintot

Így spórolhat személyi hitelénél akár havi 50 ezer forintot