Magyar Nemzet: sztiptíztáncosnők csempészése miatt körözik a Csíki Sör tulajdonosát

Magyar Nemzet: sztiptíztáncosnők csempészése miatt körözik a Csíki Sör tulajdonosát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A lap birtokába jutott periratok szerint Lénárd András még 2001-ben három nőt csempészett át a kanadai-amerikai zöldhatáron át az Egyesült Államokba, akik szriptíztáncosnőként dolgoztak volna.

Embercsempészet miatt keresik az Amerikai Egyesült Államokban Lénárd Andrást, a magyar kormány által is támogatott székelyföldi sörgyár, a Tiltott Csíki Sört előállító üzem tulajdonosát – írja a Magyar Nemzet a birtokában lévő periratok alapján.

Az ügyet tárgyaló kerületi bíróság New York állam Syracuse nevű városában van. Lénárd Andrást 2001. január 21-én Champlain település közelében fogta el a rendőrség, amint Kanada és az Egyesült Államok közötti zöldhatáron, két mérföldre a hivatalos határátkelőhelytől autójában három külföldi nőt csempészett az országba – olvasható a cikkben.

A lap szerint nem derült ki a periratból, pontosan milyen állampolgárságú nőkről van szó, de nevük alapján vélhetően magyarok. Az Erdélyi Átlátszó újságírója elérte egyiküket, aki Facebook-profilja szerint ma is Pécsen él, és az erdélyi portálnak azt mondta: egy amerikai sztriptízbárban táncoltak volna, de nem kaptak vízumot. Így Kanadába utaztak, ahol Lénárd várta őket autóval, hogy a zöldhatáron csempéssze át őket az Egyesült Államokba.

A tettenérés után Lénárdot letartóztatták, a lányok tanúk lettek, ugyanakkor gyanúsítottak is tiltott határátlépés vétségéért. Lénárd ügye súlyosabb bűncselekménynek számít, mivel külföldiek becsempészésével és utaztatásával vádolták meg. A férfi amerikai állampolgárságú menyasszonya februárban kifizette az ötvenezer dollárnyi óvadékot, így a vádlott szabadlábon védekezhetett.

Lénárd Andrásra szabadlábra helyezése után eltűnt az Egyesült Államokból. Ügyvédje 2001. június 13-án arról tájékoztatta a bírót, hogy védence Kanadában tartózkodik, és sem most, sem a jövőben nem kíván megjelenni a bíróság előtt. A bíró azonnal letartóztatási parancsot adott ki Lénárd András ellen, és a lap nem találta nyomát a periratban annak, hogy később visszavonta volna.

A Magyar Nemzet munkatársa kedden délután elérte telefonon Lénárd Andrást, aki azt mondta: rég nem járt az Egyesült Államokban, és nem szívesen emlékszik vissza arra, ami ott vele „évtizedekkel korábban” történt.

Az újság információi szerint Lénárd András azóta Csíkszeredában él amerikai feleségével.