szerző:
Sztojcsev Iván

Nem csak a Transparency International friss jelentése lesújtó Magyarország számára. Egymás mellé tettük az elmúlt 15 év korrupciós jelentéseit, ezekből pedig jól látszik, hogyan épült ki a rendszerszintű korrupció.

Az elmúlt huszonkét évben egyszer sem volt annyira korrupt Magyarország, mint 2017-ben – derült ki a Transparency International most kiadott jelentéséből. A 180 megvizsgált ország közül a 66. helyen állunk, ami az abszolút mélypont a mérések kezdése, 1995 óta. Az EU-n belül is tragikus a helyzetünk: a 28 tagállam közül a 27. helyen állunk, csak Bulgáriában nagyobb a korrupció, mint itt. Ahogy Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója korábban megállapította:

Magyarországon a korrupció központosított formája épült ki és vált rendszerszerűvé.

A 2017-ről szóló elemzést összehasonlítottuk a korábbi években kiadott jelentésekkel. Ezekből pedig jól látszik az út, amit az Orbán-kormányok alatt bejártunk: a Fidesz hatalomra kerülve megbüntetett néhány embert, aki korábban korrupt volt, de nem tett semmit, hogy megakadályozza a saját korrupcióját. 2010 és 2014 között meggyengültek azok a szervezetek, amelyek ellenőrizhetnék a kormányt, utána pedig szinte korlátlanul folyhatott a közpénz a kormányközeli oligarchákhoz.

Az EU-ért kellett bizonyítani

A Transparency egy-másfél évtizeddel korábbi elemzései arra jutottak: Közép- és Kelet Európa országai főleg az 1990-es évek végén és a 2000-es évtized első éveiben próbáltak sokat tenni a korrupció ellen, hogy ezzel is bizonyítsák, megéri felvenni őket az EU-ba. Miután meglett az uniós tagság, a kormányok több helyen is elengedték magukat, így történt ez nálunk is. 2002 legvégén született meg a megállapodás az EU-csatlakozásunkról, 2003-ban pedig rögtön hét helyet csúsztunk le a listán.

Honnan indult a lecsúszásunk?

2007-ben, amikor az elmúlt tizenöt év legjobb eredményét sikerült elérnie Magyarországnak, a TI arról írt, hogy két nagy problémánk van: a kampányfinanszírozás átláthatóvá tételében az MSZP és a Fidesz sem érdekelt, a közbeszerzésekben pedig nem végig követhető a pénz útja.

2008-ban már jókorát estünk a listán. A jelentés még akkor is arról szólt, hogy aki korrupt, az túl enyhe büntetést kap, valamint hogy szoros személyi és kapcsolati hálók akadályozzák a növekedést. Egy évvel később minimális javulást mértek – ilyen állapotban vette át a kormányzást 2010-ben a Fidesz.

©

Az első lépés: meggyengíteni a rendszert

Orbán Viktorék egyik nagy ígérete volt, hogy elszámoltatják azokat, akik az MSZP-s kormányok idején korruptak voltak. „A piac türelmetlen és mihamarabbi hatékony fellépést vár a kormánytól” – áll a TI 2010-es jelentésében. Ehhez képest már 2011-ben is azt írták: politikai elszámoltatás ugyan történt, de annak nem volt jele, hogy átfogó és hatékony korrupcióellenes intézkedéseket dolgoznak ki.

Az elmúlt évek egyik legfontosabb fogalma a state capture. Ezt az állam foglyul ejtésének is szokás fordítani, a jelentése pedig az: nem megsértik a törvényeket, hanem politikai befolyásukkal átírják azokat úgy, hogy ők maguk járjanak jól. 2010-től 2015 elejéig, amikor a Fidesznek sima kétharmada volt a parlamentben, éltek is a lehetőséggel. Az olyan állami intézmények élére, amelyeknek a feladata a kormány ellenőrzése volna, a kormány iránt elkötelezett embereket ültettek, ahol pedig nem volt elég a vezetők lecserélése, ott jogi akadályokat gördítettek a civil kontroll útjába – írták az ekkori elemzésekben. Az emberek pedig belefásultak mindebbe, 2013-ban már 70 százalék mondta azt, hogy nem jelentené, ha korrupciót észlel, mert vagy nem volna értelme, vagy akár ő maga is bajba kerülhetne.

A második lépés: belenyúlni a feneketlen brüsszeli pénzeszsákba

A közbeszerzéseknél kimondottan nagy a korrupciós kockázat – figyelmeztettek már 2010 előtt is. Azóta azonban a helyzet csak tovább romlott. A közbeszerzések majdnem felénél vagy csak egy pályázó van, vagy hirdetmény nélküli a tender, ráadásul ezekben az adatokban az még nem is szerepel, hogy hány pályázatot bonyolítanak le látszatajánlatokkal.

2011-től él a lehetőség, hogy ha egy közbeszerzés értéke nem éri el a 25 millió forintot, akkor hirdetmény nélküli eljárást lehet lefolytatni. Az Átlátszó.hu gyűjtése szerint azóta nagyon sokan épp 24,9 millió forintra árazzák be a tenderkiírásokat, de például a Győri Törvényszék ötször is 24 999 999 forintos közbeszerzéssel újíttatta fel az épületét. Azt a kormány is látta, hogy valamit tenni kell,

a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium ezért pályázatot írt ki a korrupció megelőzésének kommunikációjára, épp 24,9 millió forintért.

A harmadik lépés: felépíteni a haveri kapitalizmust

A magyarországi korrupció fontos eleme a közpénz magánpénzzé alakítása jogi eszközökkel – ezt a megállapítást tette a TI még a 2015-ös elemzésben. Ennek az egyik fontos részlete az, ahogyan a kormányhoz közeli nagyvállalkozók százmilliárdokat nyernek a közbeszerzéseken. 2013-ban és 2014-ben még az akkor a Fidesz mellett álló Simicska Lajos Közgépje több mint 170 milliárd forint bevételre tett szert. Ez azonban már-már kispályás ahhoz képest, amit Mészáros Lőrinc elért: csak 2017-ben 476 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek el a felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozó cégek. Az Elios-botrány pedig a most kiadott, 2017-ről szóló jelentésbe kerülhetett be először, mivel az OLAF tavaly fejezte be a két évig tartó vizsgálatát.

©

A korábbi ügyekkel szemben itt már nem egyedi botrányokról van szó, hanem rendszerszintű korrupcióról – olvasható ki az elemzésekből. Az idei jelentés két példát emel ki külön. A tao-támogatásokról azt írják: ezek „az új hűbéri rendszer egyik igazodási pontját” jelentik. 2017 végéig a legóvatosabb becslés szerint is 450 milliárd forint közpénz került így az államkassza helyett a sportklubokhoz. A legnagyobb nyertesek pedig épp azok az egyesületek lettek, amelyeknek nagyon jók a politikai kapcsolataik. A másik elrettentő példa pedig a letelepedési államkötvényeké, ezeken keresztül nagyjából 60 milliárd forint közpénz folyt el ellenőrizhetetlenül.

A kormány szerint erről is Soros tehet

A 444.hu ásta elő, hogy még ellenzékből Varga Mihály miként reagált a 2008-as 47. helyünkre: arról beszélt, hogy a pénzügyminiszter a felelős, a korrupció pedig a növekedés gátja. Veres János, az akkori pénzügyminiszter erre egy erőtlen magyarázkodással válaszolt csak, arról beszélt, hogy a listán nem pontosan ugyanazok az országok voltak, mint egy évvel korábban.

Miután idén lecsúsztunk a 66. helyre, a Fidesz egy egymondatos sajtóközleménnyel intézte el a témát:

A Soros által pénzelt Transparency International most is azt a két európai országot – Magyarországot és Bulgáriát – támadja, amelyek kerítést építettek az illegális migráció ellen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Joó Hajnalka Itthon

„Ha igaz, akkor ez védhetetlen” – Orbán nem tart a korrupciós ügyektől, a Fidesz képviselői igen

Megfeszített munkát, teljes erőbedobást kért a Fidesz és a KDNP képviselőitől a választásig hátralévő időszakra a kormánypártok évadnyitó frakcióülésén Orbán Viktor. A miniszterelnök nem beszélt a vejével kapcsolatban felvetődött korrupciós vádakról. Az ügy a hvg.hu-nak nyilatkozó képviselők szerint „lehet szúnyogcsípés is”, de meg is rengetheti a Fideszt.

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

Benzines villanyautó: teszten a Honda különc hibrid divatterepjárója, az új CR-V

Benzines villanyautó: teszten a Honda különc hibrid divatterepjárója, az új CR-V

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Értem, tudom, érzem

Értem, tudom, érzem

"Folyamatosan ott a rettegés: ki lesz a következő?" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Windisch Judit

"Folyamatosan ott a rettegés: ki lesz a következő?" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Windisch Judit

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik