szerző:
hvg.hu

Pedig a tanulmányi ösztöndíjak összege eddig is csak töredéke volt a hökösök úgynevezett közéleti ösztöndíjáénak.

A Semmelweis Egyetem eddig sem a magas tanulmányi ösztöndíjairól volt híres, most viszont úgy tűnik, még tovább csökkentették a tanulmányi ösztöndíjakat azért, hogy a hökösök saját, közéleti ösztöndíjként utalt fizetésüket emelhessék – írta az Átlátszó Oktatás. A hökösök az egyetemtől közéleti ösztöndíj címen kapnak kifizetéseket, melyek összege átlagosan havi 55 ezer forint – de akár a 156 ezer forintot is elérheti –, míg a tanulmányi ösztöndíjak közül a legmagasabb is csak töredéke a minimális hökös közéleti ösztöndíjnak, azaz a 29.800 forintnak.

A HÖK most ezt az összeget is csökkentette saját kifizetései javára, és úgy emelték meg a 2017/2018-as tanév II. félévére a közéleti ösztöndíj összegét a tanulmányi ösztöndíj terhére, hogy ez a szemeszter már elindult. A hallgatók márciusra már csökkentett ösztöndíjat kaptak, mivel az egyetem dékánja a döntésről szóló tájékoztatást csak négy nappal a kiutalások előtt kapta meg.

Dr. Hunyadi László a HÖK-nek küldött levelében leírta, hogy a négy nap alatt nem tudott egyeztetni a HÖK-kel, és arra kéri őket, gondolják át a döntésüket. „A javasolt átcsoportosítás a törvényi feltéteknek megfelel, így a Hallgatói Önkormányzatnak a határozattal szemben jogi kifogást tenni nincs lehetőségem” – írja Hunyadi, aki viszont kiemelte, hogy átcsoportosítást nem tartja helyesnek.

A HÖK-tisztségviselők kifizetéseit ráadásul a munkavállalói alapbérhez igazítják, és ezt a növekedést is a hallgatói ösztöndíjakból fogják levonni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!