szerző:
hvg.hu

Pénzt és fáradságot nem kímélve a térség első szuperexpresszével akarja meglepni az Orbán-kormány a választóit a román–magyar határ mindkét oldalán.

Hova vezet majd Budapestről az első, a japán Sinkanszenhez vagy a francia TGV-hez hasonló szuperexpressz? Természetesen Kolozsvárra – erről írt az e heti HVG. A kormány az idén 300, jövőre pedig 700 millió forintot fordít a Budapest–Kolozsvár nagysebességű vasútvonal részletes megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére. A „nagysebességű” nem egyszerűen a mainál gyorsabbat jelent, hanem legalább óránként 200 kilométeres tempót. Többnyire elkülönített, méregdrágán kiépíthető pályán, és persze méregdrága speciális szerelvényekkel.

Budapestről Kolozsvárra a nem egészen 400 kilométeres távot ma közel 8 óra alatt teszik meg a szerelvények. A kolozsvári szupervasútnak csak a 235 kilométeres magyarországi szakasza is kétezermilliárd forintos ötlet. De gigaberuházás nélkül is sokat lehetne javítani: a határ innenső oldalán ma útlevél-ellenőrzés miatt ácsorognak a vonatok fél–egy órát, Püspökladány és Nagyvárad között mindenhol megállnak, a túloldalon pedig megvárják, hogy a magyar mozdonyt románra cseréljék. Ráadásul Budapestről Kolozsvárra gyorsan, 5–7 ezer forintért el lehet jutni repülővel is.

A kormánynak nem ez az első ilyen terve. A Budapestet elkerülő tehervasúti félgyűrű ötlete akkor bukott meg, amikor kiszámolták, hogy a megépítéséből remélt bevételek a hitel kamatait sem fedeznék. A Budapest–Belgrád-vasutat kínai segítséggel építik – ez a vonal nem mellesleg minden nagyvárost el fog kerülni. A Budapest–Varsó-gyorsvasútról pedig úgy tárgyalt Szijjártó Péter, hogy Szlovákia illetékeseit kifelejtette az ötletelésből, pedig valahogy csak át kellene jutniuk a vonatoknak a Kárpátokon.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!