Már lehet jelentkezni az ingyenes vonatjegyekért

Már lehet jelentkezni az ingyenes vonatjegyekért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Kedd déltől két héten át pályázhatnak jegyekre a fiatalok a DiscoverEU kezdeményezés keretében.

Az ingyenes Interrail-bérletekért azok jelentkezhetnek, méghozzá ezen a honlapon, akik 1999. július 2. és 2000. július 1. között születtek, uniós állampolgárok, és utazásukat idén nyárra tervezik. A program célja, hogy a sikeres jelentkezők felfedezzék az európai kontinenst, megismerkedjenek Európa sokszínűségével és kulturális gazdagságával, valamint új barátokra leljenek.

A DiscoverEU keretében a fiatalok egyedül vagy többedmagukkal – legfeljebb öten – utazhatnak. Alapesetben vonattal közlekedhetnek, de különleges esetekben, más közlekedési eszközöket, például buszt vagy kompot is igénybe vehetnek, kivételes esetekben pedig repülőgépet is.

A jelentkezőknek meg kell adniuk néhány személyes adatot magukról, illetve pár részletet a tervezett utazásukról. Öt kvízkérdésre is válaszolniuk kell a kulturális örökség 2018-as európai évével, az EU ifjúsági kezdeményezéseivel és az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban. Végül felelniük kell arra a kérdésre is, hogy szerintük hány fiatal fog pályázni a DiscoverEU keretében kínált jegyekre. Az Európai Bizottság a válaszok alapján fogja kiválasztani a jelentkezőket.

A sikeres pályázóknak 2018. július 9. és szeptember 30. között kell megkezdeniük utazásukat. Legfeljebb 30 napig utazhatnak, és útjuk során legfeljebb négy külföldi úti célt kereshetnek fel.

Az egyes tagállamok fiataljai számára meghatározott számú utazási igazolvány áll rendelkezésre, ezek mennyiségét az adott ország népességének az EU teljes lakosságához viszonyított aránya alapján számították ki. A holnap induló első jelentkezési időszakban 15 ezren kapnak lehetőséget a kontinens felfedezésére, közülük csaknem 300 magyarországi pályázó.

A második, 2018 őszén kezdődő jelentkezési időszak során legalább további 5 ezer jegyre lehet majd pályázni.

Az utazások támogatására idén 12 millió eurós keret áll rendelkezésre, de a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetés ciklusban már 700 millió eurót terveznek erre fordítani.

Hozzászólások