szerző:
bankmonitor.hu

Az elmúlt másfél hónapban komolyabb sajtóvisszhangot kapott, hogy drágulnak a lakáshitelek. Kevés szó esett azonban arról, hogy konkrétan mennyivel lett drágább a törlesztés. A változó kamatozású konstrukciók, vagy a fix kamatozásúak drágultak nagyobb mértékben? És egyáltalán: most már drágák lettek a lakáshitelek?

A Bankmonitor teljes banki adatbázisa alapján azt vizsgálta meg, hogy egy

  • 10 millió Ft-os lakáshitel
  • 20 éves futamidőre
  • 300 ezer Ft összesített, igazolt családi havi jövedelem mellett
  • 20 millió Ft-os ingatlanértéknél
  • eltérő kamatrögzítés (kamatperiódusok) mellett

hogyan változott a bankok kínálatában.

A vizsgálat abból a feltételezésből indult ki, hogy ha valaki élete nagy döntéseként lakáshitelt vesz fel, akkor jól fog választani. Így a Bankmonitor elemzése a három legjobb bank ajánlatának változását vizsgálta.

Az eredményeket az alábbi grafikon mutatja. A legnagyobb mértékben a végig fix kamatozású hitelek drágultak; aki ma vesz fel ilyen hitelt, a havi törlesztőrészlete közel 5000 Ft-tal lesz magasabb (73 600 Ft a korábbi 68 800 Ft-tal szemben), mint év elején volt. A második legnagyobb drágulás kissé meglepő módon a változó kamatozású konstrukcióknál következett be, ahol 1500 Ft-os drágulás tapasztalható. 1000 Ft alatt maradt az év elejéhez viszonyítva a drágulás mértéke az 5 és 10 éves kamatrögzítéssel rendelkező hiteleknél.

©

Jogosan merül fel a kérdés: drágák lettek a lakáshitelek? Távolról sem. Nem történt más, mint hogy több mint 6 év kamatcsökkenési trendje megfordult, és bekövetkezett egy kisebb emelkedés. 10 évre rögzített kamatozású hitel még ma is elérhető 4,7%-os THM mellett. Ha ezt a THM-et a várható 3%-os inflációhoz hasonlítjuk, akkor látható, hogy mindössze 1,7% a hitel „valós” költsége az adós számára, ami leginkább a fejlett országokra jellemző.

A jó hitelválasztás hatása: 550–920 ezer Ft pénzügyi előny

Bár ma lényegesen tudatosabb a lakosság a hitelfelvételben, mint 10 évvel ezelőtt volt, még mindig nem jellemző, hogy alaposan átvizsgálnák a teljes bankpiacot. Nagyon kevesen tudják, hogy hatalmas különbség lehet a jó és az átlagos termék kiválasztása között is. Az alábbi grafikonon az látható, hogy az eltérő kamatfixálások mellett mekkora különbség van a hitel teljes visszafizetésében.

A különbség számszerűsítésénél a 3 legjobb banki ajánlat átlagát vetettük össze a bankpiac egészének átlagával. Az eredmény: 550–920 ezer Ft-nyi különbség a teljes visszafizetésben. Azaz a felvett hitelre vetítve közel 10%-os differencia is jelentkezhet. A legjobb és a legrosszabb ajánlat között pedig ennél még nagyobb a különbség.

©

Az biztos, hogy a világgazdaságot egy fokozatosan emelkedő kamattrend jellemzi. Ez alól nem bújhat ki feltételezhetően Magyarország sem, így normál esetben lassan emelkedő kamatokra lehet számítani (rosszabb esetben – és ehhez még csak válság sem szükséges – egy jelentősebb 1–1,5%pontos hirtelen kamatnövekedés is bekövetkezhet).

Ezét, aki teheti

Nézze meg az alábbi lakáshitel-kalkulátort, hogy megtalálja az elképzeléseihez illő lakáshitelt!

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elvesztette a kisbabáját, mégis a szüléshez kapcsolódó hirdetésekkel bombázza a Facebook

Elvesztette a kisbabáját, mégis a szüléshez kapcsolódó hirdetésekkel bombázza a Facebook

Seres: Occupy MTVA, avagy Kossuth tér visszatér

Seres: Occupy MTVA, avagy Kossuth tér visszatér

Prőhle a rabszolgatörvényről: Ha valakit arra kényszerítenek, hogy többet dolgozzon, az rossz

Prőhle a rabszolgatörvényről: Ha valakit arra kényszerítenek, hogy többet dolgozzon, az rossz

Itt az új golyóstoll, amellyel nem csak fejjel lefelé lehet írni, de akár víz alatt is

Itt az új golyóstoll, amellyel nem csak fejjel lefelé lehet írni, de akár víz alatt is

Megmenekült az olasz kormány

Megmenekült az olasz kormány

Talált egy bolygót a Hubble, ami szó szerint elpárolog

Talált egy bolygót a Hubble, ami szó szerint elpárolog