szerző:
hvg.hu

És a magas kamatok miatt más hitelből visszafizette.

Igen jól állunk a paksi bővítésre felvett orosz hitellel – legalábbis ez derül ki Süli János, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti válaszából. Sülitől Szél Bernadett független képviselő szerette volna megtudni, hogy az orosz hitelnek eddig mekkora részét hívta le Magyarország. Arra is kíváncsi volt, mennyit fizettünk vissza más (piaci) forrásból, mennyi volt a rendelkezésre tartási jutalék, és mekkora az orosz fél felé fönnálló hiteltartozás.

Süli válaszában azt írta: eddig a nemzetközi hitelmegállapodás alapján rendelkezésre álló összeg – 98 millió euró – 80 százalékát, vagyis 78 millió eurót hívott le Magyarország az orosz hitelből. Viszont a kormány 2018 májusában „a kedvező pénzpiaci feltételeket kihasználva” élt azzal a lehetőséggel, hogy a hitelt előtörlessze, így Süli szerint most semmiféle tartozásunk nincsen az oroszok felé. Az előtörlesztést Varga Mihály pénzügyminiszter januárban azzal indokolta, hogy az orosz hitel kamata olyan magas, hogy jobb más forrásból gyorsan visszafizetni.

A nemzetközi hitelszerződésnek megfelelően Magyarországnak minden évben 0,25 százalékos rendelkezésre tartási díjat kell fizetnie az orosz félnek, akkor is, ha a pénzt nem veszi igénybe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Megtörtént: tényleg lehívtuk a paksi orosz hitel első részét

Gőzerővel zajlik a munka annak érdekében, hogy 2018 elején az úgynevezett felvonulási területen megkezdődhessenek a Paks II beruházás kivitelezési munkái – mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartásáért felelős államtitkár az InfoRádióban.

Digitálisan is elérhetők lesznek az állami fejlesztések

Digitálisan is elérhetők lesznek az állami fejlesztések

Hosszú Katinka világbajnok 200 pillangón

Hosszú Katinka világbajnok 200 pillangón

Eltűnt pilisvörösvári kisfiúkat keres a rendőrség

Eltűnt pilisvörösvári kisfiúkat keres a rendőrség

Egy afgán úszónak sikerült felülmúlnia Eric, az angolna olimpiai produkcióját

Egy afgán úszónak sikerült felülmúlnia Eric, az angolna olimpiai produkcióját

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

Nagy lökést adhat a windowsos számítógépeknek ez a kis chip

Nagy lökést adhat a windowsos számítógépeknek ez a kis chip