szerző:
hvg.hu

Ha az áremelkedés gyorsul, rendszerint a hivatalos adatokat meghaladó drágulást érzékelnek a fogyasztók. Vagy a hivatalos adatok torzítanak?

Mindenkinek van egy vagy több személyes kedvence, ami megerősíti azt a benyomást, hogy a statisztikailag kimutatott inflációs rátánál összességében sokkal jobban elszabadultak az árak – olvasható az e heti HVG Gazdaság rovatában.

Az inflációt nagyjából ezer reprezentáns árából számolja ki a KSH: a nagy forgalmú, keresett, könnyen összehasonlítható termékekből és szolgáltatásokból, az ország különféle pontjain havonta nyolcvanezer tételt listáznak. Nem hibátlanul, mert a szeptemberi árlistán például még szerepelt a Magyar Nemzet.

Magyarországon a rezsicsökkentés óta a nyomott hatósági energiaárak most is szépítik az inflációs mutatót. A háztartási energiával szemben az üzemanyagoknál csillapítatlanul megjelenik a kőolaj világpiaci ármozgása, amit tovább súlyosbít a forint gyengülése.

A forint gyengülése a személygépkocsik és az alkatrészek árában is azonnal megjelenik, a szervizdíjakat pedig a munkaerőhiány miatti béremelések nyomják felfelé.

Az új és a használt lakások ára sem része a fogyasztóiár-statisztikának, pedig az inflációs „élményhez” hozzájárul.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

2012 óta nem volt ekkora infláció

A dohány és az üzemanyag nagyot drágult, de a zöldségek, gyümölcsök, a liszt és a tűzifa ára is megugrott, így lehetett 3,8 százalékos az új inflációs adat. Ennél a legtöbb elemző kisebb drágulásra számított.

Menyasszonya szeme láttára esett össze a csornai focista

Menyasszonya szeme láttára esett össze a csornai focista

Már idén lehet jelentkezni a kibővített csokra

Már idén lehet jelentkezni a kibővített csokra

14 milliárd forintért ment el "a gyémántok Leonardo da Vincije" – videó

14 milliárd forintért ment el "a gyémántok Leonardo da Vincije" – videó

Három kamion ütközött az M0-son, egy ember meghalt

Három kamion ütközött az M0-son, egy ember meghalt

Karácsony: Elsősorban Zuglóban szeretnék polgármester maradni

Karácsony: Elsősorban Zuglóban szeretnék polgármester maradni

Eljárást indítottak az Óbudán a Dunába szivárgó mérgek ügyében

Eljárást indítottak az Óbudán a Dunába szivárgó mérgek ügyében