szerző:
Domány András

Újévtől átlagosan 5,8 százalékkal lesznek magasabbak az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő díjak a teherautók számára – mondja ki az innovációs és technológiai miniszter csütörtök késő este megjelent rendelete.

Eszerint a J2 kategóriába tartozó, azaz kéttengelyes teherautók kilométerenkénti díja áfával együtt gyorsforgalmi úton 52,40 forint helyett 55,44 forint, főúton 22,29 helyett 23,58 forint lesz.

Ugyanez a díj a J3 kategória (háromtengelyes teherkocsik) esetében 77,78 és 40,83 forintra, a J4 kategóriában (négy vagy több tengelyesek) 120,40 és 75,10 forintra nő.

Csökken az „A” környezetvédelmi kategóriába sorolt nagy teherszállítók kedvezménye: a szorzó (tehát amennyivel kevesebbet kell fizetni az alapdíjnál) a J4 csoportban nekik is 0,85 lesz az eddigi 0,8 helyett, mint a többinek.

Egy ehhez kapcsolódó kormányrendelet ugyanabban a Magyar Közlönyben szigorítja a környezetvédelmi besorolás feltételeit. „A” kategóriájúnak jövőre már csak az EURO V és jobb (legalább 6-os vagy 5-ös környezetvédelmi osztályú) motorral felszerelt járművek számítanak, míg eddig az EURO III-tól felfelé kerülhettek ebbe a csoportba. Ennek megfelelően az EURO III és IV minősítésű kocsik elveszítik a kedvezményt, és az EURO II-höz hasonlóan a teljes díjat fizetik majd.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

A nap, amely már többször is megváltoztatta Németországot

A nap, amely már többször is megváltoztatta Németországot

CIA: A szaúdi trónörökös ölethette meg az újságírót

CIA: A szaúdi trónörökös ölethette meg az újságírót

Ma mindenhová megérkezhet az első hó

Ma mindenhová megérkezhet az első hó

Megvan, ki lesz a befutó a bajor keresztényszocialistáknál

Megvan, ki lesz a befutó a bajor keresztényszocialistáknál

Kutyafalka terrorizálja a lakótelepen élőket Várpalotán

Kutyafalka terrorizálja a lakótelepen élőket Várpalotán