szerző:
hvg.hu

Milliós összegekről lehet szó egyes, egészségesebbnek minősített embereknél, az MSZP azt is belevenné egy országgyűlési határozatba, hogy a kormány kérjen bocsánatot.

Mint azt megírtuk, az Alkotmánybíróság múlt héten kimondta, hogy 2012-ben jogellenesen vette el a kormány a rokkantsági ellátásokat. A testület egy konkrét ügyben jutott arra, hogy egy olyan emberről állapították meg, hogy jobban van, aki továbbra is rokkant volt, csak az új vizsgálati rendszer szerint jobb értékeket kaptak. Az Ab arra kötelezte a bíróságokat, hogy a rokkantsági ellátás visszavágása miatti perekben ne az új rendszerben kapott százalékos minősítéseket vegyék figyelembe, hanem azt, hogy az emberek egészségi állapota javult-e.

Arra is kötelezték a parlamentet, hogy új törvényt alkosson jövő év március végéig, ezzel kapcsolatban az MSZP azt követelte, hogy a kormány a következő hét elejéig terjessze be a szükséges jogszabály-változásokat, amelyekkel kárpótolják is az érintetteket, amennyiben pedig ez nem történik meg, úgy az ellenzéki párt fog egy javaslatot beadni.

A kormány részéről egyelőre nem történt előrelépés, az MSZP viszont benyújtott egy határozati javaslatot a rokkantsági nyugdíjasok azonnali kártérítéséről. Ebben kimondanák, hogy a kormány intézkedései hátrányosan érintették a rokkantsági nyugdíjasokat, valamint felszólítanák a kormányt arra, hogy az Ab döntése szerint rendelkezzen arról, hogy ne csökkenjen a 2012 előttihez képest a rokkantnyugdíj.

A kártérítést is belevették a határozati javaslatba, amelyről az MSZP azt javasolja, hogy egy összegben fizessék vissza a jogellenesen megvont rokkantsági nyugdíj teljes összegét, valamint annak kamatait is. A Zoom.hu ezzel kapcsolatban arról írt, hogy összesen 50-100 ezer embert érinthetne a dolog, akik viszont több millió forinttól estek el az elmúlt években. Az Ab által vizsgált konkrét ügyben az átminősítés miatt az illető évente 596 ezer forinttal kapott kevesebbet.

Az MSZP javaslatában az is szerepel, hogy

Az Országgyűlés felhívja a Kormányt, hogy kérjen bocsánatot az összes megváltozott munkaképességű, egészségkárosodott személytől.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Új funkció került a Facebook Messengerbe, ami az aksit is kíméli és alig foglal helyet

Új funkció került a Facebook Messengerbe, ami az aksit is kíméli és alig foglal helyet

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Gombnyomásra sötétíthető üvegtetőt kapott a McLaren új kabrió szupersportkocsija

Gombnyomásra sötétíthető üvegtetőt kapott a McLaren új kabrió szupersportkocsija

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

„Nem kapok levegőt!” – újabb részletek derültek ki Hasogdzsi meggyilkolásáról

„Nem kapok levegőt!” – újabb részletek derültek ki Hasogdzsi meggyilkolásáról