szerző:
hvg.hu/MTI

Már nemcsak az ellenzék követeli, hogy távozzon a Gólyafészek nevű szabadidőközpont ügye miatt botrányba keveredő Andrej Babis, hanem a komplett felsőház is. A cseh sajtó kormányválságról ír.

Lemondásra szólította fel csütörtökön Andrej Babis cseh miniszterelnököt a parlament felsőháza, a szenátus. "A Cseh Köztársaság parlamentjének szenátusa elfogadhatatlannak tartja Andrej Babis részvételét a kormányban, amíg nem vizsgálják ki a támogatással való visszaélés gyanúját a Gólyafészek társaság ügyében" – olvasható abban a határozatban, amelyet a 81 tagú testület fogadott el.

Andrej Babis már kedden elutasította a cseh ellenzéki pártok felszólítását, hogy távozzon hivatalából. Az ellenzéki politikusok szerint elfogadhatatlan, hogy a cseh kormány élén egy bűncselekménnyel gyanúsított személy álljon. A vitában számos szenátor azt állította, hogy Babis kormányfőként befolyásolja, illetve akadályozza az ügy alapos kivizsgálását.

A legújabb belpolitikai Gólyafészek-vitát a Seznam Zprávy független hírportál tudósítása váltotta ki, amelyben a kormányfő Svájcban élő fia, ifjabb Andrej Babis azt nyilatkozta, hogy a közelmúltban akarata ellenére a Krím félszigetre vitték, hogy ne tanúskodhasson az ügyben. Szavai szerint apja azt akarta, hogy egy időre tűnjön el a cseh hatóságok szeme elől. Az ügyben Babis és fia egyaránt gyanúsítottak.

A kormányfőtől a parlament már januárban megvonta a képviselői mentelmi jogot, hogy a rendőrség szabadon vizsgálódhasson. Andrej Babis kedden úgy nyilatkozott, hogy fia pszichés megbetegedésben szenved, ellenőrzés alatt kell tartani, és szavainak nem lehet hitelt adni. A Seznam Zprávy szerint az ifjabb Andrej Babis csütörtökön délelőtt e-mailben reagált a kormányfő szavaira, és azt mondta: apja hazudik, nyilatkozatával túllépett minden határt, ezért ő tanúvallomást akar tenni, és szeretne kapcsolatba lépni a cseh rendőrséggel. "Amit mondott, az hazugság, és az én személyi szabadságomat érinti" – fogalmazott az e-mailben.

A szenátus határozatát az ellenzéki szenátorokon kívül a kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) szenátorainak többsége is támogatta. A Babis vezette ANO mozgalom szenátorai a szavazáskor tartózkodtak, vagy ellenezték a határozat elfogadását. A cseh parlamenti alsóházban az ellenzék a Gólyafészek-ügyben rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte, amelyre várhatóan jövő csütörtökön kerül sor.

A szenátus a csütörtöki ülésére Babist is meghívta, hogy adjon magyarázatot a napvilágra került új tényekkel kapcsolatban. Babis azonban a cseh-lengyel közös kormányülésen való részvételére hivatkozva kimentette magát. A kormányfő ismételten élesen bírálta a Seznam Zprávy hírportál tudósítóit, akik rejtett kamerával rögzítették az ifjabb Babissal Svájcban folytatott beszélgetésüket. Az ifjabb Andrej Babis – apja szerint – 2015-től pszichés megbetegedésben szenved, rejtett kamerával rögzíteni egy ilyen személlyel folytatott beszélgetést elfogadhatatlan visszaélés. Babis úgy véli, hogy az október közepén készített felvétel mostani közlése szándékos időzítésre vall.

Kormányválság van

A Gólyafészek nevű szabadidőközpont ügye már hosszabb ideje komoly belpolitikai probléma Csehországban. A cseh sajtó a jelenlegi helyzetet kormányválságnak minősíti, de többségi vélemény, hogy Babisnak sikerül megtartania miniszterelnöki bársonyszékét.

A Gólyafészket építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építésekor, 2007-2008-ban azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utóda, az Imoba idén júniusban már visszafizette az államnak az 50 millió koronás támogatást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az év végével bezár Magyarország egyik legmenőbb étterme

Az év végével bezár Magyarország egyik legmenőbb étterme

A Fidesz szerint bűnözői körök vesznek részt a tüntetéseken

A Fidesz szerint bűnözői körök vesznek részt a tüntetéseken

Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

Budapestre jön Tom Jones

Budapestre jön Tom Jones

Másfél millió forintos pénzbüntetésre ítélték Márki-Zayt

Másfél millió forintos pénzbüntetésre ítélték Márki-Zayt

Kemény legény: 30 millió forint a legdrágább eladó hazai Hummer

Kemény legény: 30 millió forint a legdrágább eladó hazai Hummer