szerző:
hvg.hu

Negatív hatást gyakorolnak Budapest világszinten is egyedülálló városképére a mostani ingatlanberuházó tendenciák, és ennek forintosítható kára is lesz – derül ki a Magyar Urbanisztikai Társaság és több más egyesület közös nyilatkozatából.

A kormány nemzeti értékek iránti elkötelezettségére apellál az a nyilatkozat, mely a fővárosba építendő magasházak ellen emel szót, és a MUT mellett az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, a Budapesti Városvédő Egyesület, a Levegő Munkacsoport, az Óvás Egyesület, valamint a Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) jegyzi.

Az építési telkek a budapesti ingatlanpiacon is egyre nagyobb értéket képviselnek, és a szakmai szervezetek nem is vitatják a beruházók azon igényének jogosságát, miszerint a tulajdonukban álló telkeken megvalósított építési beruházásokkal a legnagyobb egyéni haszon elérésére törekednek.

A szakmai szervezetek azt szeretnék elérni, hogy „az egyéni haszon önérdekű maximalizálásának a közérdek szabjon objektív határt”, és a döntéshozók ne feledjék, épp az az UNESCO világörökségét képező fővárosi panoráma vonzza ide a befektetőket, melyet a nem megfelelő helyre épített magasházakkal tönkretehetnek.
 
Az építési törvény közelmúltban végrehajtott módosítása 90 méterben határozta meg toronyházak alsó magassági küszöbét, de a Mol 120 méteres magasházra is zöld utat kapott a Kopaszi-gáton, utóbbi ellen Budapest volt főépítésze is szót emelt, de a jövőre nézve Tarlós is vétójogot követelt a fővárosnak a magasházak kérdésében. „Míg egy előnyösen megválasztott helyszínen a tetszőlegesen megállapított határértéknél akár magasabb épületek látványa sem feltétlenül zavaró, addig egy rosszul megválasztott helyszínen a 90 méternél alacsonyabb épületek is alkalmasak lehetnek a világörökségi panoráma sértetlenségének és hitelességének csorbítására” fogalmaznak a nyilatkozatban.

A szakmai szervezetek szerint ilyen károkat okoznának az Angyalföldre tervezett magasházak; a Buda felől „a város-sziluettet eddig domináló látvány ugyanis jóvátehetetlen károkat szenved majd, amennyiben a fenti épületek megvalósulnak, valóságos falat emelve közvetlenül az Országház festői tömege mögé.”

A nyilatkozat kiemeli: forintosítható előnyünk származik abból, hogy „fővárosunk emblematikus és összetéveszthetetlen: eddig elkerülhette a globalizálódó, legtöbbször jellegtelenséget képviselő minden környezetet erőszakosan eluraló „építészeti” törekvéseket, ugyanakkor fennmaradt történeti karakterével kitűnik a világ több száz metropolisza közül. Ez az a legfőbb tulajdonsága, ami miatt évente tömegeket vonz a világ minden tájáról.”
 
A szakmai szervezetek szerint a XI. és XIII. kerületi projektek „kellő előrelátás hiányában a mára sok esetben inkább közhelyesen nagy, mintsem egyedi módon nagyszerű magasházaikkal fogják tucatszerűvé tenni e városképet.”

A nyilatkozat kiemeli: „az építészeti alkotások minősége és azok mérete között nem állapítható meg egyenes arányosság, a nagyobb nem feltétlenül jobb”.
 
 A magasházak telepítésére egyébként azokat az építési telkeket atrtják alkalmasnak, melyek a nem a világörökségi terület bármely tetszőleges pontjától annak bármely másik pontja irányába mutató látványtengelyen fekszenek, azaz például a Csepel-sziget északi részén vagy Kelenföldön.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Orbán áll ott, mint egy faszent"

"Orbán áll ott, mint egy faszent"

Videón, ahogy Orbán TEK-es testőrei a parlamentbe rohannak

Videón, ahogy Orbán TEK-es testőrei a parlamentbe rohannak

Index: Debrecenbe költöztethetik a természettudományi múzeumot

Index: Debrecenbe költöztethetik a természettudományi múzeumot

Íme az USA kedvenc vállalatvezetője

Íme az USA kedvenc vállalatvezetője

Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

A Kossuth téren letartóztatott CEU-hallgató szabadon engedését követelik a ma esti tüntetés szervezői

A Kossuth téren letartóztatott CEU-hallgató szabadon engedését követelik a ma esti tüntetés szervezői