szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kedden este beadták a javaslatot, amely 100 ezer forintban maximálná a gyermeküket ápolók juttatásait.

Beadta az emberi erőforrások minisztere azt a törvénymódosító javaslatot, amely bevezeti a gyermekek után járó ápolási díjat. Erről Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár már korábban is beszélt, és az is kiderült már, hogy a 18 évesnél idősebb gyermekek után is járni fog a díj

Bár a "gyermeküket otthon ápolók nagyobb támogatása" egyébként a kormány úgynevezett családvédelmi nemzeti konzultációjában is szerepel kérdésként, amire elvileg december 21-ig várják a válaszokat, a most beadott javaslat már "gyermekek otthongondozási díja" néven vezetné be az új támogatási formát, amelyről azt is kimondják, hogy 2019-ben 100 ezer forint az összege, a továbbiakban az összegről az országgyűlés a költségvetés részeként fog dönteni.

A javaslat szövege szerint az jogosult a díjra, aki vér szerinti, vagy örökbefogadott súlyos fogyatékosságából eredően, vagy legalább három hónapig tartó tartós betegségéből eredően önellátásra képtelen gyermekéről otthon gondoskodik. Arról, hogy a gyermek valóban önellátásra képtelen-e, szakértőnek kell megállapítania szakvéleményben.

A szöveg azt is kimondja, hogy egy gyermek esetében csak egy szülő számára állapítható meg a díj, de ha a szülő meghalt, vagy valami történt vele, akkor más hozzátartozó is kérheti az otthongondozási díj megállapítását. Ha valaki több gyermekről is gondoskodik egyszerre, akkor 150 ezer forintra jogosult.

A szöveg szerint viszont a 100 ezer forintos havi összegből le kell vonni más rendszeres pénzbeli ellátások - kivéve a nyugdíj, illetve a szolgálati járandóságok - összegét, még akkor is, ha a gyermekgondozási díjat a gondozott gyermek után kapja a szülő. Nem is kaphat gyod-ot az a szülő, akinek a rendszeres pénzellátása meghaladja a 100 ezer forintot, vagy aki napi 4 óránál többet dolgozik, vagy nappali képzésben vesz részt. A szöveg viszont azt is kimondja, hogy a gyermekek otthongondozási díja szolgálati időtartamra jogosít, vagyis beleszámít a nyugdíjba.

Ápolási díjra a továbbiakban azok lesznek jogosultak, akik nem a gyermeküket, hanem más hozzátartozójukat ápolják otthon. A javaslat szerint az ápolási díj havi összege a költségvetésben meghatározott összeg 115 százalékára nő, emelt összegű ápolási díj esetén 173 százalékra, kiemelt ápolási díj esetén pedig 207 százalékra.

Korábban civil szervezetek azért szólaltak fel, hogy azok, akik nem a gyermeküket, hanem például más rokonukat ápolják otthon, sokkal kevesebb pénzre számíthatnak, mint a gyermeküket otthon ápolók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!