szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Annyira furcsa volt a szegénységről szóló adat, hogy a statisztikusokat kérdeztük meg, mi történt. Elmagyarázták, mi a változás oka.

Vagy kijött kétmillió magyar a szegénységből, vagy valami nagyon furcsa dolog történt a számokkal – írtuk a múlt héten, amikor kijöttek az Eurostat friss adatai. Azt hozták ki ugyanis, hogy egyetlen év alatt 50,8-ról 31,5 százalékra esett azoknak a magyaroknak az aránya, akik nem tudnának kifizetni egy váratlan kiadást. Ekkora esés nem volt egyetlen más országban sem, azt pedig nem részletezte az uniós statisztikai hivatal, hogy mi a változás oka. Így aztán a KSH-hoz fordultunk, hogy magyarázzák el, változott-e a módszertan, vagy mi történt.

A válasz most érkezett meg. Ebben megerősítették: valóban volt változás, egész egyszerűen a kérdés lett más. Korábban ugyanis úgy szólt a kérdés: „képes volna-e az önök háztartása egy nagyobb összegű váratlan kiadás fedezésére”. Most viszont az Eurostat azt kérte tőlük, hogy egy konkrét számot, a szegénységi küszöböt írják be a kérdésbe. Így a kérdés már úgy szólt: „képes volna-e az önök háztartása egy 74 ezer forint összegű váratlan kiadás fedezésére”.

A módszertan mellett azért amiatt is csökkent a mutató, mert egyre többeknek van legális munkája, és nő a reálbér, de azt természetesen nem lehet tudni, hogy mennyi ennek a hatása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma

Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma

Hullámvasút a nosztalgiavonalon – Az Utasellátó története

Hullámvasút a nosztalgiavonalon – Az Utasellátó története

Élesebbé vált a verseny a gimnáziumi helyekért

Élesebbé vált a verseny a gimnáziumi helyekért