szerző:
Gergely Zsófia

A Szegedi Törvényszék szombaton úgy döntött, hogy kiengedi a tavaly nyár óta előzetesben lévő Czeglédy Csabát és a letartóztatás helyett ezentúl elég, ha a lakását nem hagyhatja el – tudta meg a hvg.hu magától a baloldali politikustól, miközben már úton volt Szombathely felé. Mint mondta, még pár napra szüksége van, hogy megnyugodjon, mert tavasszal is egy nap után visszavitték, a bv-őröktől is félig viccelődve azzal búcsúzott, tartsák a celláját. Az édesanyja pedig már főzi a húslevest.

„Szombaton 9 óra 5 perckor jött faxon az értesítés a bv-be, hogy a Szegedi Törvényszék úgy döntött, kiengednek. Szóval az  áthelyezett munkanap kevés nyertese közé tartozok" - mondta a hvg.hu-nak már kissé viccelődve is Czeglédy Csaba, miközben hazafelé, Szombathelyre tartott autóval a családjához.

A hír a börtönudvaron érte, mert éppen lenn volt futni a hóesésben, erre naponta egy óra lehetősége volt. Ezért amikor egy magas beosztású bv-tiszt megjelent, és hívta, még mondta is neki, hogy visszavan 5-10 perc a kevés kint tölthető idejéből, és azt lefutná.

"Mire azt kérdezte: nem akar inkább szabadulni?"

 - mesélte. Az azonnali szabadulás elrendelésének köszönhetően már csak össze kellett csomagolnia, ami nem is volt könnyű, mert az ellene folytatott büntetőeljárás összes, 55 ezer oldalt kitevő nyomozati irata a zárkájában volt, csak ez 14 dobozt tesz ki.

A törvényszék elkaszálta a letartóztatás meghosszabbítását

Még múlt héten is - az ügyészség indítványára rábólintva - harminc nappal meghosszabbította Czeglédy Csaba letartóztatását a Szegedi Járásbíróság, ami ellen azonnal fellebbezett. Fellebezésében azt kérte a Szegedi Törvényszéktől, bírálják felül „szükségtelen letartóztatást”, és tegyék lehetővé, hogy legalább a karácsonyt a családjával tölthesse.

A törvényszék pedig egyetértett azzal, hogy indokolatlan letartóztatásban tartani tovább, hiszen befejeződött a nyomozás, közel a vádemelés, hiába állítja az ellenkezőjét az ügyészség, már nem tudja befolyásolni a büntetőeljárást. De elmondása szerint a kiengedését azzal is indokolta a bíróság, hogy már nagyon hosszú ideje áll a legsúlyosabb kényszerintézkedés alatt.

Még benne van, hogy megint visszavihetik

"Épp itt volt az ideje, hogy hazamehessek. Ebben az ügyben eleve senki nem lehetett volna letartóztatni, a tavaszi újbóli letartóztatásom pedig egyértelműen jogellenes volt. Ezért nagyon bennem van a március 1-2., vagyis az, ahogyan visszavittek alig egy nap után. Kell majd most pár nap, hogy megnyugodjak, mert ahogy mondják, 'akit a kígyó megmar, a siklótól is fél'. Tartok attól, hogy megint kitalálnak valamit, és jönnek őrizetbe venni" - mondta.

"A bv-sektől is azzal búcsúztam, hogy boldog karácsonyt kívántam, és félig viccelődve megjegyeztem, hogy 

pár napig tartsák fenn a zárkámat, mert lehet, hogy hoznak vissza"

- tette hozzá. 

Egyszer ez már valóban lejátszódott, amikor március 2-án Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte az országgyűlési választásokon induló Czeglédy mentelmi jogának felfüggesztését. A kiszabaduló politikus-jogász ugyanis így tudott átmenetileg kiszabadulni, de így egyetlen nap után újra visszavitték a börtönbe - erről itt olvashat részletesen.

A lakást csak napi 2 órára hagyhatja el

Czeglédy mostantól a „lakás elhagyását tiltó bűnügyi felügyelet”-be került, ami gyakorlatilag a házi őrizet új neve. Ezt a rendőrség fogja ellenőrizni, de minden nap 2 órára elhagyhatja azért a lakást, elmehet vásárolni, orvoshoz vagy futni.

Most először a mennyasszonyával és a családjával szeretne együtt lenni, az édesanyját azonnal felhívta a hírrel. "Már főzi a húslevest" - mondta Czeglédy, akit a barátai is meglátogathatnak a lakásán.

Ugyanolyan borostával ki, mint be

A hvg.hu korábban beszámolt arról, hogy hosszas eljárásban vizsgálták, hogy borostát visel-e vagy szakállat, miután belekötöttek a borostája hosszába, ugyanis nem változhat meg a külseje ahhoz képest, ahogy bekerült, illetve akkor lefotózták. Czeglédy elmondása szerint ebből a szempontból kiemelten szabálykövető, véletlenül ugyanúgy pont akkora, 6 napos borostával hagyta el a börtönt, mint ahogy bevitték.

Következő lépés: 2019-re tolódhat a vádemelés?

Alig pár napja írtuk meg, hogy Czeglédy védelme szerint a jövő évre tolódhat a vádirat benyújtása: ha ugyanis az ügyészség betartja a törvényt, akkor idén már nem tud vádat emelni az eljárási határidők miatt. Ha viszont mégis benyújtják a vádiratot a jövő héten, ahogy azt a kormányszócsőként működtetett Magyar Idők meglebegtette, az szerintük felveti a hivatali visszaélés gyanúját - kérdés, végül mit lép az ügyészség.

Czeglédy Csaba ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és gazdasági csalás bűntette miatt folyik eljárás. A gyanú szerint a vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely munkaerő-közvetítéssel foglalkozott, és 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy nem fizette szabályszerűen az áfát és az szja-t.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Beer Miklós szerint játszva megoldhatnánk a hajléktalankérdést, mégsem tesszük

Beer Miklós szerint játszva megoldhatnánk a hajléktalankérdést, mégsem tesszük

Kirúgták egyeteméről a kínai kutatót, aki génszerkesztett babákról beszélt egy konferencián

Kirúgták egyeteméről a kínai kutatót, aki génszerkesztett babákról beszélt egy konferencián

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

Magyarországon valószínűleg csak búcsúztatják Andy Vajnát, a temetése Amerikában lehet

Magyarországon valószínűleg csak búcsúztatják Andy Vajnát, a temetése Amerikában lehet

Vagy egy 165 éves ember is szavazhat a török választáson, vagy valaki csalt

Vagy egy 165 éves ember is szavazhat a török választáson, vagy valaki csalt

Australian Open: Babosék a döntőben

Australian Open: Babosék a döntőben