szerző:
hvg.hu

Magyarországon soha nem látott mennyiségben rendelt tavasszal a MÁV jegykiadó automatákat, a tender után azonban a Közbeszerzési Döntőbizottság 8 millió forintra bírságolta a vasúttársaságot. A nyertes viszont marad, nemsokára szerződést is kötnek – de nem azokra az automatákra, melyekről a kiírás szólt.

A MÁV-Start Vasúti Személyszállító Zrt. 375 (plusz opciósan további 110) jegykiadó automata vásárlására írt ki közbeszerzést, mely a legnagyobb mennyiségű automatavásárlás Magyarországon. A cég korábban az Aquis Informatikai Zrt.-től szerezte be automatáit, összesen 110 darabot, melyek jelenleg is forgalomban vannak – írta a 24.hu.

A jelentős bővítést a MÁV uniós forrásból finanszírozza, 4,7 milliárd forint áll a rendelkezésükre. A várakozásokkal ellentétben a nyári közbeszerzésen nem az Aquis (illetve két jogutód cége) nyert, hanem a Traco Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. Az Aquis Innovo Kft. és az Aquis Automation Kft. előzetes vitarendezést kért, amit az ajánlatkérő elutasított, így a jogorvoslati kérelem a Közbeszerzési Döntőbizottság elé került, mely elmarasztalta a MÁV-ot, és 8 millió forintos büntetést szabott ki a társaságra, mivel a nyertes ajánlatában szereplő német Scheidt & Bachmann GmbH nem felelt meg a kapacitáskövetelményeknek, és a döntőbizottság szerint a megfelelő szakembereket sem tudná garantálni.

Ezek után mégis a Tracóval szerződhet le a MÁV, a tervek szerint január 14-én, a cég 3,794 milliárd forintot fog számlázni végül. A MÁV a készülékeket a budapesti elővárosi, a nagy utasforgalmú vidéki és a balatoni állomásokra kerülhet. A G7 szerint egy automata ára 1-2,5 év alatt térülhet meg a munkabérek megspórolásával.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bohóc a kereszten

Bohóc a kereszten

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

A Fidelitas-alelnök is beszólt a köztévének a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt

A Fidelitas-alelnök is beszólt a köztévének a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt

Újra árat emel a posta

Újra árat emel a posta