szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főpolgármester jogi szakvéleményt idézve azt monda, a Közgyűlésnek nincs joga utasítani a cégeket a 400 órás túlóráról.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Több önkormányzat után a Fővárosi Közgyűlésben is megpróbálta elfogadtatni az ellenzék azt a határozati javaslatot, amely megtiltja az önkormányzati cégeknek a 400 órás túlórakeret alkalmazását. A javaslatot napirendre sem vette a Közgyűlés. Tarlós István főpolgármester a vitában többször idézte azt a jogi szakvéleményt, amely szerint a javaslat elfogadása törvénybe ütközik.

A Közgyűlés nem tekintheti játékszernek a cégeket

– mondta Tarlós. A szavazás előtt szó szerint felolvasta a szakvéleményt. A jogászok szerint az utasítás elvonná az érintett társaságok vezetőinek munkáltatói jogkörét, sértené a Munka törvénykönyvében biztosított jogait arra, hogy a munkavállalókkal egyéni és kollektív megállapodást köthessenek a túlmunka lehetőségéről és a 36 hónapos munkaidőkeretről.

A napirendre vételt leszavazta a fideszes többség.

 

Tarlós a jogszabályról nem mondott véleményt, arról beszélt, hetek óta tudatosan kerüli a témát, a vitában egy alkalommal a "vicc" kifejezést használta, de nem fejtette ki pontosan, mire gondol. Az ellenzék által emlegetett "rabszolgatörvény" kifejezést sem mondta ki. A képviselők és a főpolgármester hosszan és személyeskedve vitázott arról, hogy Tarlós Istvánnak az ülés előtt fel kellett-e volna vennie a napirendi pontok közé a javaslatot vagy sem, Gy. Németh Erzsébet DK-s politikus szerint igen, Tarlós szerint viszont miután kiküldték az előterjesztést, ugyanúgy szavazhatnak róla a képviselők. Tarlós többször is megjegyzést tett Gy. Németh Erzsébet mosolyára, "kényszeres stresszmosolynak" nevezve azt.

Horváth Csaba egyik megszólalása után pedig azt mondta, a politikus szakállas agámához hasonlít.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!