szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Valós időben lehet majd tudni, pontosan mikor, hol, mi történik a dohánytermékekkel. A rendszer kiépítésére és ötévnyi üzemeltetésére 4 milliárd forintot szán az állami trafikcég. Az egyedi azonosítókért díjat számolhatnak fel a gyártóknak és az importőröknek.

Dohánytermék-azonosító informatikai rendszert rendelt a trafikokért felelős állami cég, a Nemzeti Dohánykereskedelmi (ND) Zrt. – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. A rendszer neve egész pontosan „dohánytermék azonosító kibocsátó rendszer” lesz, vagyis DAKIR. A megrendelés a rendszer lefejlesztésén túl ötévi üzemeltetésre és karbantartásra szól, minderre a cég 4 milliárd forintot szán. A DAKIR-t még 2019-ben üzembe fogják helyezni, a kiírás szerint egész pontosan legkésőbb a majdani nyertessel való szerződéskötés utáni 31. napon.

A dohánytermékek nyomkövetése azt jelenti, hogy minden dohánytermék (vagyis doboz cigaretta vagy tasak vágott dohány) egyedi azonosítót fog kapni, ami alapján a DAKIR-ban valós időben pontosan tudni lehet majd, éppen hol jár a gyártóstól vagy a behozataltól a raktározáson keresztül a trafikba érkezésig. „Azonosítani szükséges továbbá minden gazdasági szereplőt a gyártótól, importőrtől, a nagykereskedőkön át az első kiskereskedőig, valamint az összes létesítmény, ahol dohánytermék gyártása, tárolása, értékesítése történik és minden dohánytermék gyártására szolgáló gépet” – olvasható a tender műszaki leírásában.

Fontos mozzanat, hogy az ND Zrt. díjakat szabhat majd ki az azonosítók létrehozásáért és kibocsátásáért a gyártóknak és az importőröknek.

A dohánytermékek nyomkövetése nem magyar ötlet, uniós jogszabályok kötelezik rá a tagállamokat, vagyis a jövőben minden egyes, az Európai Unióban gyártott vagy az EU-ba importált dohányterméknek lesz egyedi azonosítója, és pontosan lehet majd tudni, mikor, hol, mi történik vele. A nyomkövetésnek cigaretta és cigarettadohány esetén 2019. május 20-ától, az egyéb dohánytermékek esetén pedig 2024. május 20-ától kell működnie. A májusi bevezetés azt jelenti, hogy Magyarországnak nem sok ideje maradt a rendszer beüzemelésére, ez a közbeszerzési kiírás szűk határidőin is látszik.

Az EU egyébként ugyanilyen, egyedi nyomkövetési rendszert vezet be a gyógyszerekre, 2019. február 9. után egyetlen vényköteles doboz gyógyszer sem hagyhatja el a gyárakat egyedi azonosító nélkül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A vírus állította meg a győri kézilabdásokat

A vírus állította meg a győri kézilabdásokat

Libération – Az SZFE az orbáni cezarománia útjában áll

Libération – Az SZFE az orbáni cezarománia útjában áll

Nem jött be az ötlet: fél év után lehúzza a rolót a mobilos Netflix, a Quibi

Nem jött be az ötlet: fél év után lehúzza a rolót a mobilos Netflix, a Quibi