szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 2019. július 1-jéig már meglévő gyermekek figyelembe vétele nélkül kell számítani az új szabad felhasználású és kamatmentes hitel fennálló tőketartozásának elengedését. A kormány a már megfogant magzatok közt is különbséget tenne.

Sokaknak csalódást okozó információ derült ki a vasárnapi évértékelőn belengetett, szabad felhasználású és kamatmentes hitel kapcsán. Orbán Viktor beszédében 10 millió forintos hitelt ígért azoknak a 40 év alatti nőknek, akik első házasságukat kötik úgy, hogy a törlesztést az első két gyerek születése után 3-3 évre felfüggesztenék, a második gyereknél a tartozás 30 százalékát elengedik. Ha megszületik a harmadik gyerek, a tartozás 100 százalékát elengedik.

Novák Katalin államtitkárnak az InfoRádió Aréna című műsorában elhangzott félreérthető mondatait az Emberi Erőforrások Minisztériuma pontosította a Portfolio kérdésére. Mint mondták, „nem felel meg a valóságnak, hogy akinek már van két gyermeke, az 2019. július 1-je után születendő harmadik gyermekének köszönhetően a teljes, akár 10 milliós kamatmentes hitel elengedésére jogosult lenne, a három gyermek számolását ugyanis 2019. július 1-je után kell indítani.”

A HVG kérdésére a szaktárca azt is egyértelművé tette, hogy a július elsejei dátum a már megfogant magzatok esetében is mérföldkőnek számít. Amiből az is következik, hogy az a magzat, amelyik június 30-ig megszületik, egészen  más - kedvezőtlen - elbírálás alá esik, mint az, amelyik olyan szerencsés, hogy  24 órával későb látja meg a napvilágot. Vagyis a  jogalkotó a már megfogant magzatok közt tenne - igencsak indokolatlannak tűnő - különbséget.

Bár méltányos volna - és a költségvetési hatása is elenyésző lenne -,  hogy a miniszterelnöki bejelentés időpontjában már élő magzatok egyenlő bánásmódban részesüljenek, ezen anomália kiküszöbölése, mint megtudtuk, nincs napirenden.

Az évértékelőn tett grandiózus bejelentés egyébként arra nem tért ki, hogyan szankcionálják majd, ha nem születik meg öt éven belül az ígért gyerek. Ebben az esetben piaci kamatozásúvá válik a hitel, és vissza kell fizetni az első öt év kamattámogatását is. Ez több millió forintra rúghat, a piaci kamatozás mértéke pedig nem ismert, hiszen a hitel típusáról sincs információ. További kikötés, hogy a kamatmentes hitelt azok vehetik fel, akik három éves munkaviszonnyal rendelkeznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Máris érkezik a OnePlus olcsón erős androidos telefonjának kihívója

Máris érkezik a OnePlus olcsón erős androidos telefonjának kihívója

Figyelmeztet az NSA: jobb, ha azonnal kikapcsolja a GPS-t a mobilján

Figyelmeztet az NSA: jobb, ha azonnal kikapcsolja a GPS-t a mobilján

A világ legnagyobb autós tuningshow-ját is törölték végül

A világ legnagyobb autós tuningshow-ját is törölték végül