Az LMP nem engedi el az otthonápolási díjat

Az LMP nem engedi el az otthonápolási díjat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Százezer forintra emelné az otthonápolási díjat az LMP.

A díj jelenlegi havi 30-50 ezer forintos összegét duplázná meg az ellenzéki párt - jelentette be Ungár Péter. Ennek érdekében törvényjavaslatot nyújtottak be, és arra kérik a többi pártot, hogy támogassák a kezdeményezést - közölte Ungár Péter. A társadalom elöregedése miatt ugyanakkor szükségesnek tartják egy az idősellátó-rendszer fejlesztését szolgáló program elindítását is - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus elmondta, hogy az előrejelzések szerint 2050-re nem lesz olyan család, amelynek nem kell idős, demenciában szenvedő rokonról gondoskodnia. A helyzet kezelése érdekében, már most el kell kezdeni az idősgondozói kapacitás bővítését, hiszen ma vállalhatatlanul hosszú, 2-3 éves várakozás után lehet bejutni ezekbe az intézményekbe.

Szükséges továbbá a szociális ágazatban, idősgondozásban dolgozók bérének növelése és az otthoni segítségnyújtási hálózat fejlesztése is - sorolta a képviselő. Kérdésre válaszolva elmondta: az otthonápolási díj megemelése a magyar költségvetés egészéhez mérten elenyésző összeget, évente 25-30 milliárd forintot igényelne.

Hozzászólások