szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az építőipar annak ellenére teljesített jól, hogy a lakásépítések kapcsán jelentős, több mint 20 százalékos visszaesés volt tapasztalható az előző évhez képest. A szektort a nem lakáscélú magasépítési kivitelezési projektek ismételt csúcsdöntése húzta fel.

2018-ban közel 1400 milliárd forint értékben kezdődtek meg magasépítési kivitelezési munkák, mely a 2017-es rekordhoz képest további 4 százalékos bővülést jelentett. A szektor annak ellenére teljesített ilyen jól, hogy a lakásépítések Aktivitás-Kezdés mutatójában nagyon jelentős, több mint 20 százalékos visszaesés volt tapasztalható az előző évhez képest. A visszaesést az induló, nem lakáscélú magasépítési kivitelezési projektek 2017 utáni ismételt csúcsdöntése ellensúlyozta, a korábbi szinthez képest is 17 százalékos növekedést produkálva – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentés negyedik negyedéves adataiból.

Bár 2018 első felében eddig még soha nem látott összegben indultak el mélyépítési kivitelezési projektek hazánkban, a második félév jóval szerényebb Aktivitás-Kezdést hozott az egy évvel korábbinál, így ha nem is sokkal, de elmaradt a 2017-es rekordértéktől a 2018-as. A mélyépítéseken belül különösen az út- és vasútépítések esetében indultak alacsonyabb összegben építési projektek az év második hat hónapjában, mindössze 84 milliárd forintot tett ki a megkezdett kivitelezési munkák értéke, az első félév 530 milliárd forintjával és a 2017 második félévének 336 milliárd forintjával szemben. Az EBI Építésaktivitási Jelentés elemzői szerint az elmúlt 6 évben csak 2015 két félévét jellemezték ennél alacsonyabb számok.

Bár 2017-hez képest 2018-ra valamelyest ugyan csökkent Közép-Magyarország részesedése, a legtöbb építkezés továbbra is itt indul: a nyugati és keleti régiókkal szemben a munkák 42 százaléka itt kezdődött.

A vállalkozóknál maradhat az 5 százalékos áfa kedvezménye

Bár a kedvezményes kulcs megszűnik 2019. december 31-e után, a 2018. november 1-jén jogerős építési engedéllyel rendelkező projektek esetében még lehet majd alkalmazni a 2023-ig történő értékesítéseknél. Az új szabály könnyebbséget jelent a már futó beruházások számára: nem kell a házakat mindenképpen az idén befejezni, hanem az átadás áttolódhat 2020-ra is.

Azok a fejlesztők is örülhetnek az új szabálynak, akiknek volt ugyan építési engedéllyel rendelkező projektjük, de még nem indították el. A többieknek viszont már a 27 százalékos áfakulccsal kell majd számolniuk az értékesítés során, mely jelentősen visszavetheti az építési kedvet. Ekkora áremelkedést ugyanis nem lesz könnyű érvényesíteni a lakásárakban, miközben még akár a kedvezményes, 5 százalékos áfakulccsal is lesznek a piacon projektek. Nagy kérdés, hogy a fejlesztők a profitkalkulációk alapján a plusz 21 százalékos teherből mennyit lesznek képesek majd átvállalni.

Korábban megírtuk, hogy a piac arra számít: az 5 százalékos áfával építő vállalkozók kerekítik majd áraikat felfelé a 27 százalékkal épülő lakásprojektek négyzetméteráraihoz, ügyelve persze arra, hogy még épp ne érjék el azok szintjét.

Csökkent a társasházi lakásépítések volumene, rengeteget tolnak 2020-ra

Az már látszik, hogy 2018-ban csökkent az elindult társasházi lakásépítések volumene, az Aktivitás-Kezdés mutató értéke 342 milliárd forintot tett ki az ibuild.info adatbázis alapján. Ehhez képest 2017-ben a legalább 4 lakást tartalmazó beruházások esetében 432 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések.

Bár 2017-hez képest jelentősen növekedett a befejezett társasházi lakásépítések volumene, a csúszások hatására azonban kisebb mértékben, mint a várt. Végül valamivel több, mint 220 milliárd forint értékben készültek el társasházi projektekben lakások.

A EBI szakértői szerint 2019-re a lakásépítési Aktivitás-Befejezés mutató értéke ennél is magasabb lehet, megközelítheti az 560 milliárd forintot is. Ugyanakkor ezeknél a folyamatban lévő projekteknél is lehet csúszásokra számítani, ráadásul a kedvezményes áfaszabályok változása is lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy kényelmesebben fejezzék be projektjeiket, így több, jelenleg még 2019-es befejezési dátumú beruházás tényleges átadása tolódhat át 2020-ra.

A társasházi építések 65 százaléka Közép-Magyarországon vette kezdetét tavaly, ami jelentő aránytalanságot mutat országos szinten.

Intenzív szálloda- és K+F fejlesztések

Tavaly összesen 44 milliárd forint értékben indultak meg szállodakivitelezési munkák, ez 6 százalékkal volt magasabb, mint az egy évvel korábbi, 8 éves rekordnak számító összeg, derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. A válság előtti maximumokat is meghaladta 2015-ben, 2017-ben és 2018-ban is a megkezdett építési munkák összértéke.

Már 2017-ben is kiugró növekedés volt tapasztalható az oktatási és kutatás-fejlesztési célú építőipari beruházások esetében, tavaly összesen 118 milliárd forint értékben indultak meg kivitelezési munkák a szektorban az ibuild.info projektadatbázis szerint, mely az előző évhez képest további 19 százalékos növekedést jelentett. A legnagyobb volumenű projektek között van a Mercedes-Benz Academy Képzési Központja, a Debreceni Nemzetközi Iskola, a Felsőoktatási és Ipari Együttműködések Központja Győrben, illetve a MOME Campus – Kreatív Innovációs és Tudáspark harmadik üteme, valamint a Kecskeméti Egyetem PADMA Kampusza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megmentik-e az önként adózó lokálpatrióták a városokat?

Megmentik-e az önként adózó lokálpatrióták a városokat?

Kétfordulós lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választás

Kétfordulós lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választás

Összevesztek azon, ki hozza a vodkát, késelés lett a vége

Összevesztek azon, ki hozza a vodkát, késelés lett a vége