szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hatalmas felháborodást okozott, hogy a bérkategóriák átalakítása miatt 700 dolgozó kapna alacsonyabb béremelést.

A Mérce értesülései szerint hatalmas felháborodást váltott ki az a javaslat, amelyet a német Continental autóipari cég veszprémi elektronikai gyárának vállalatvezetése mutatott be dolgozóinak. A szakszervezeti tárgyalások októbertől februárig zajlottak, a munkáltató legutóbbi ajánlatát azonban nem fogadta el a 2400-ból jelenleg körülbelül 800 veszprémi dolgozót tömörítő Vasas Szakszervezeti Szövetség.

Most a gyár vezetése a korábbi bérkategóriák átszervezését javasolta, 5-ből 4-et csinálva. Ezzel körülbelül 700 dolgozó lenne alacsonyabb kategóriába sorolva, akik így a bejelentett 13-14%-os béremeléseknek csupán a felében részesülnének.

A lapnak több, egymástól független forrás is megerősítette, hogy a bejelentés után volt, aki sírt, mások felmondással fenyegettek, sőt a hangulat majdnem rongáláshoz vezetett. A dolgozók szinte azonnal sztrájkbizottságot alakítottak és a szakszervezethez is tömegesen kezdtek el csatlakozni.

Bár az első tárgyalások csak hétfő reggel fognak megkezdődni, a követelések fő eleme valószínűleg ezeknek a bérkategóriáknak a közös újragondolása lesz. Ha ezek nem teljesülnek, akkor akár jövő héten megkezdődhet a munkabeszüntetés.

A Mérce megkereste Hornyacsek Zoltánt, a Continental Csoport Magyarország országos kommunikációs vezetőjét, aki megerősítette, hogy megkapták a szakszervezet értesítését a sztrájkbizottság alakulásáról, de egyelőre nem érkezett olyan jelzés, hogy a munkavállalók munkabeszüntetést terveznének. Hornyacsek szerint a 2019-es évi juttatási tervezetről szóló munkaszerződés-módosítás tartalmát megosztották a munkatársakkal, akik azt elfogadták és aláírták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!