Vészhelyzet kihirdetését kérik a gazdák az agrárminisztertől az aszály miatt

Vészhelyzet kihirdetését kérik a gazdák az agrárminisztertől az aszály miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Öntöznének a gazdák, de nincs miből. A hivatalos önözési idő előrehozatalát kérik a termelők, ezt hivatalosan a Belügyminisztérium rendelheti el, az agrártárcát a közvetítésre kérik. Ha nem öntözhetnek rövidesen, akkor katasztrófa fenyegeti a korai vetésű növényeket, nem lesz borsó, mák, és vöröshagyma.

A zöldborsó, a vöröshagyma, a spenót is veszélybe kerülhet, ha nem lehet hivatalosan megkezdeni a vetésterületek öntözését. Ezért fordult a zöldség és gyümölcs ágazatot képviselő szervezet, a FruitWeb elnöke az agrárminiszterhez segítségért, hogy közvetítse a Belügyminisztérium felé a kérést. A határidő előrehozásáról a Belügyminisztérium hozhatja meg a döntést, mivel 2012 óta a tárca hatáskörébe tartozik a vízügy. Ledó Ferenc, a szervezet elnöke elmondta, ha egy héten belül döntenek és elkezdhetik az öntözést, akkor még elkerülhető a katasztrófa.

A helyzet jelenleg az, hogy még azokon a területeken sem lehet öntözni, ahol vannak csatornák, mivel azokat a vízgazdálkodási társulatok kezelik, a téli időszakban karbantartják a műveket, a csatornákat, még nem állnak készen a tavaszi „beüzemelésre”, illetve csak drágán tudnak öntözővizet biztosítani. Azért volna arra szükség, hogy a belügy elrendelje az öntözési időszak előrehozatalát, mert akkor erre az időszakra is megkaphatnák a támogatást az öntözővízre, így a társulatok is olcsóbban adhatnák a vizet.

A Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon a tavaly nyári megrázó aszályos időszak után ismét a szárazság jelei mutatkoznak. A Dél-Alföldön már harminc százalék körüli a talaj felső húsz centiméteres rétegében a nedvesség tartalom, ami már a kritikus szintet is meghaladja. Az alsóbb rétegek is nedvesség tartalma is kicsi, így a növények vetéséhez elkerülhetetlen a keltető öntözés. Ha egy héten belül nem lesz döntés a hivatalos öntözési időpont előrehozataláról, agyarul, nem kapnak az öntözéshez plusztámogatást a növénytermesztők, akkor drága borsóval, vöröshagymára számíthatnak a fogyasztók is.