szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 4iG lesz az egyik fejlesztője a Dohánytermék Azonosító Kibocsátó Informatikai Rendszernek.

A 4iG-ről korábban megírtuk már, ez Mészáros Lőrinc informatikai cége, korábban új vezérigazgatót is kapott a vállalat. Most a Világgazdaság arról ír, a 4iG Nyrt. és a Sauviter Zrt. közösen fejleszti, illetve működteti a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (ND) Zrt. hazai Dohánytermék Azonosító Kibocsátó Informatikai Rendszerét, a DAKIR-t.

A rendszer lényege, hogy visszaszorítsák az illegális dohánytermékeket, a cél egy valós idejű nyomkövetésre alkalmas informatikai szolgáltatások megvalósítása. A kiírt tender értéke nettó 4 milliárd forint.

A cigaretta és vágott dohány nyomkövetése azt jelenti, hogy május végétől minden doboz és tasak, illetve gyűjtőcsomagolás egyedi elektronikus azonosítót kap, ami alapján a DAKIR rendszerben valós időben lehet majd a termékek útját követni a gyártóstól, a raktározáson keresztül a trafikba érkezésig. Emellett a rendszer feladata a gazdasági szereplők – gyártók, importőrök, nagy- és kiskereskedők – továbbá az összes létesítmény azonosítása, ahol dohánytermék gyártása, tárolása, értékesítése zajlik, illetve a DAKIR nyilvántartja és monitorozza a dohánytermék gyártására szolgáló gépeket is.

Az azonosítóért díjat, kiszerelési egységenként várhatóan 2-5 forintot fizetnek a gyártók, illetve az importőrök a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nek.

(Világgazdaság)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltemették Diego Maradonát

Eltemették Diego Maradonát

Pikó András a koronavírus után: Politikai piszkálódásokra már oda sem figyelek

Pikó András a koronavírus után: Politikai piszkálódásokra már oda sem figyelek

Trumpék kérésére újraszámolták a szavazatokat Milwaukee-ban, Biden előnye nőtt

Trumpék kérésére újraszámolták a szavazatokat Milwaukee-ban, Biden előnye nőtt