szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Eurostat szerint a kormányzati felügyelet alatt működő gáz- és kőolajtároló-szövetséget is bele kellene számítani az államadósságba. Ha ezt Magyarország megtenné, akkor 2018-ra 71 százalék fölötti GDP-arányos államadósság jönne ki.

Fenntartását fejezte ki az unió statisztikai hivatala a Magyarország által az államháztartási hiány és az államadósság számításához használt adatok minősége miatt – írja jelentésében az Eurostat. A hivatal álláspontja szerint a Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetséget (MSZKSZ) az államháztartás részeként kellene elszámolni. Ez GDP-arányosan 0,3 százalékkal magasabb államadósságot jelentene 2018-ra, az MSZKSZ beszámításával az államadósság nem 70,8 százalék lett volna, hanem 71,1 százalék. Az MSZKSZ beszámítása a 2016-os és a 2017-es államadósság-adatot a GDP 0,4 százalékával dobná meg, a 2015-öst 0,3 százalékkal. Az Eurostat szerint az éves hiányszámokat alig befolyásolná a beszámítás.

A szövetség a magyarországi gáz- és olajkereskedőket tömöríti, de az állam is delegál vezetőket az élére, felügyeletét pedig az energiapolitikáért felelős miniszter látja el, vagyis jelenleg Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője. Az MSZKSZ vezérigazgatója Bártfai Béla, akinek a felesége, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, és így ő a gazdája az állami energetikai cégeknek, például a kereskedelmi tárolókat birtokló MVM-nek.

Az MSZKSZ lehet a 100 százalékos tulajdonosa a szőregi stratégiai gáztározónak, a parlament 2018 végén fogadta el az ezt lehetővé tevő salátatörvényt – írta meg a 444. A tároló többségi tulajdonosa jelenleg az állam, pontosabban a Magyar Fejlesztési Bank.

Az Eurostat az MSZKSZ miatti új fenntartásai mellett megerősítette korábbi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pallas Athéné-alapítványai és azok vállalatai miatt emelt kifogásait. Az uniós statisztikai hivatal szerint ugyanis a Pallas Athéné-birodalmat is az államháztartáson belül kellene számontartani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olaszországban marad a baloldali kormány

Olaszországban marad a baloldali kormány

Hont András: Vityernyák

Hont András: Vityernyák

Marabu Féknyúz: Mielőtt rámuszítaná az oroszlánokat

Marabu Féknyúz: Mielőtt rámuszítaná az oroszlánokat