szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csányi Sándor előzi Mészáros Lőrincet a leggazdagabbak között; Orbán Viktor és Donald Trump találkozójára vár a magyar gazdaságpolitika is; veszélybe került az EU csúcsjelölti rendszere. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Szakértőket kérdeztünk arról, miről lehet szó Donald Trump és Orbán Viktor találkozóján, amikor a magyar miniszterelnöknek és az amerikai elnöknek épp nem a kamerák előtt kell majd mosolyognia. A tárgyalások egyik legfőbb témája szinte biztosan az energia lesz: az amerikai cél világos, azt szeretnék, hogy diverzifikálják az európai gázszállítást, és Magyarország próbáljon leválni az orosz gázról.

Ami a kereskedelempolitikát illeti, kaphat a kormány olyan kérést, hogy vigyázzon a kínaiakkal, de amíg nem érkezik olyan ajánlat, ami versenyezhet mondjuk a Budapest–Belgrád-vasút építésére adott kínai pénzzel, ez csak kérés marad. Amiatt már kellemetlenebb pillanatokra számíthat a miniszterelnök, hogy a magyar kormány még mindig jóban van a Huawei-jel, amelyet az amerikaiak szerint részben a kínai titkosszolgálat működtet. De fegyvereket szívesen veszünk.

Mi történhet a Trump-Orbán találkozó után?

Megjelent a 100 leggazdagabb magyar című kiadvány. Ebben Csányi Sándor szerepel az ország leggazdagabb embereként 360 milliárd forintos vagyonnal, míg Mészáros Lőrinc 296 milliárddal csak a második. A dobogóra rajtuk kívül Gattyán György került fel, akinek a vagyonát 280 milliárd forintosra becsülik. Az idei 100-as listára öt új név került fel, közülük a legelőkelőbb pozíciót a 33 éves Tiborcz István érte el. A kormányfő veje, akiről kimondta a Kúria, hogy nem közszereplő 35 milliárd forintos vagyonával a 32. helyet foglalta el.

©

Jól látható, hogy Mészáros Lőrinc vagyona a G-nap után ugrott meg igazán, azóta pedig egészen elképesztő pályát futott be, az előző öt évben másodpercenként 1828 forinttal lett gazdagabb. Simicska Lajos eközben az elmúlt egy évben a vagyona közel harmadát elbukta, de azért a megmaradt 27 milliárd forinttal sem kell azon gondolkoznia, hogyan húzza ki valahogy a hónap végéig.

Mi lesz a 2020-as lista igazi meglepetése?

1,1 milliárd forintért újította fel április végére a szombathelyi Sportligetet a Homlok Építő Zrt., Mészáros Lőrinc vejének, Homlok Zsoltnak a cége. Egyetlen aprósággal nem számoltak: hogy eshet az eső.

A kispályás bajnokság meccseit már el is kellett halasztani, mert a felújított salakos pályák használhatatlanná áztak. Az egyik csapatvezető azt nyilatkozta: eddig akkor volt gond a pálya minőségével, amikor rövid idő alatt 40-50 milliméter eső esett, most viszont 12-16 milliméter is sok volt.

Ki gyűlöli Magyarországon a legjobban az esőt?

A hét képe: Tiborcz István cégeinek turai kastélya, amelyről most jelentették be, hogy BOTANIQ Turai Kastély néven folytatja majd, miután a tervek szerint ősszel újranyitják.

©

Nagyszebenben találkoztak még egyszer az EU-tagállamok állam- és kormányfői az EP-választás előtt. A legnagyobb hír a találkozóról az volt, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke gyakorlatilag elutasította a rendszert, amelyben az Európai Bizottság elnökét automatikusan az alapján választják ki, hogy melyik frakció szerzi a legtöbb mandátumot.

Tusk megerősítette, az EP-választás eredményét mindenképpen figyelembe veszik majd a tagországok vezetői, amikor döntést hoznak. A vezető pozíciók kiválasztásáról döntő találkozót ugyanis mindössze két nappal a választás lezárulta utánra, május 28-ra hívta össze.

Mivel lephetnének meg minket az európai politika vezetői?

Szegeden két iskolában is elzárták a vízcsapokat a megengedettnél magasabb koncentrációjú ólomtartalom miatt. Néhány környéken élő úgy döntött, megvizsgáltatja az ivóvizet a saját lakásában is. Két szomszédos önkormányzati bérlakásban a csap megnyitásakor kifolyó vízben a megengedett érték többszörösét mérték. De egy budapesti lakástulajdonos is panaszkodott, hogy a frissen felújított lakásában mérték a megengedett szint csaknem hatszorosát az ivóvízben.

„Ketyegő bombaként ott lapul” – jegyezte meg a fővárosi ólomproblémáról Nagy Edit, a Magyar Vízközmű Szövetség főtitkára. Szerinte állami segítségre volna szükség, mert a főként önkormányzati tulajdonban levő hálózatok rekonstrukciójára az EU nem biztosít keretet, csak az egészséges vízellátás új technológiáját, fejlesztését finanszírozza. A vezetékek sok helyen több mint 50 évesek, így aztán hiába lehet jó a víz, ha a lerakódások bekerülnek a hálózatba.

Mi a megoldás?

Egy békéscsabai érettségiztető magániskola három nappal a vizsgák előtt jött rá, hogy már október elején megszűnt az az oktatási intézmény, ahonnan ők még januárban felnőtt tanulókat vettek át. Emiatt huszonnyolcan nem is érettségizhettek most. Borgulya Zoltán, a Pannon iskola igazgatója kérdésünkre elismerte, jobban is megnézhették volna, hogy milyen intézménytől veszik át az embereket.

©

Hibázhatott a tavaly megszűnt magániskola, amelyik az engedélye bevonása után is kezelte a vele tanulói jogviszonyban nem állók hivatalos adatait. Hibázhatott az új iskola is, amely nem nézett alaposan utána annak, hogy milyen intézményi „előélettel” érkeztek hozzá a diákok. A kormányhivatal pedig hiába kezdett ellenőrzést, mégsem jelezte, hogy baj lenne az érettségire jelentkezőkkel. A 28 diák valószínűleg osztályozó vizsgán pótolhatja a hiányzó jegyeit, esetleg az őszi pótérettségin próbálkozhat.

Ki a felelős?

A Strabagot kötötték már az SZDSZ-hez és a Fideszhez is, a cégnél állítják: nem foglalkoznak ezekkel a kijelentésekkel. Unger Tamás, a Strabag Magyarország egyik ügyvezetője azt mondta kérdésünkre, nem hiszi, hogy egy-egy közbeszerzés végeredménye nagyon kitett lenne a politikának.

De arra is kitért: az alvállalkozóknak fizetett egységárakban lassan elérjük a német vagy az osztrák szintet, a munkabérekben viszont még van elmaradás. Ennek ellenére szerinte „ma már egy jó szakember a magyar építőiparban is tud annyit keresni, amiért toborzás nélkül is visszatér Ausztriából vagy Németországból a családjához”.

Dőlhet el egy közbeszerzés a politikán?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Munkaidőben küldték ki a magánklinika dolgozóit, hogy gyűjtsenek aláírásokat a Fidesznek

Munkaidőben küldték ki a magánklinika dolgozóit, hogy gyűjtsenek aláírásokat a Fidesznek

Szeretné megóvni a méheket? Fontos tanácsokat ad ingyen az MTA Ökológiai Kutatóközpontja

Szeretné megóvni a méheket? Fontos tanácsokat ad ingyen az MTA Ökológiai Kutatóközpontja

Cukorbeteg házaspárt éheztettek a röszkei tranzitzónában

Cukorbeteg házaspárt éheztettek a röszkei tranzitzónában

Több kilométernyi kábelt loptak el, rajtuk ütöttek a rendőrök

Több kilométernyi kábelt loptak el, rajtuk ütöttek a rendőrök

Kíváncsi, mennyire szennyezőek a magyar erőművek? Hamarosan percre pontosan nyomon követheti

Kíváncsi, mennyire szennyezőek a magyar erőművek? Hamarosan percre pontosan nyomon követheti

Látni akarja az áldozatot? Nem? Akkor, miért fotóz? – Egy magyar sofőrre is kiakadtak a német rendőrök

Látni akarja az áldozatot? Nem? Akkor, miért fotóz? – Egy magyar sofőrre is kiakadtak a német rendőrök