Költségvetés 2020: Több pénz jut a leválasztott volt MTA-s kutatóintézeteknek

Költségvetés 2020: Több pénz jut a leválasztott volt MTA-s kutatóintézeteknek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Pár dolog már kiolvasható a most benyújtott 2020-as költségvetésből.

Még nem nyújtotta be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTA megcsonkításáról szóló törvényjavaslatot, de erre bármelyik órában sor kerülhet.

Ugyanakkor a Pénzügyminisztérium már elkészítette a 2020-as évi költségvetési törvény javaslatát, és itt már elég jól látszik, a kormány nem lép vissza, leválasztja a kutatóintézeti hálózatot az MTA-ról. A tavalyi költségvetési törvényjavaslatban még az MTA-n belül szerepeltek a kutatóintézetek:

©

Most pedig már a 91. oldalon a 36. fejezetben az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat alatt.

©

Ellenben a kormány jóval több pénzt szán a kutatóknak: a 2019-es 18,1 milliárdos működési költségekhez, 3,9 milliárdos járulékokhoz és adókhoz, 9,8 milliárdos dologi kiadásokhoz (összesen 31,8 milliárd forint) képest 2020-ban 48,5 milliárd kiadással számol a kormány a kutatóintézeteknél. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba szervezné ki a kormány az MTA kutatóintézeteit, az ezt működtető vezető szervezetbe fele-fele arányban delegálna tagokat a kormány és az MTA – az Akadémia szerette volna, ha a kutatóintézetek is delegálhatnának ebbe egyharmad arányba tagokat, de ebbe nem ment bele a kormány.

Arra utal tehát a költségvetési javaslat, hogy a leválasztott kutatóintézeti hálózatnak több pénz jut. Az már további kérdés, hogy ennek a szétosztásába a kormány mekkora beleszólást enged másoknak.

Hozzászólások