szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elhalaszthatják a banki ügyfélazonosítást; káosz volt Ferihegyen; őrizetbe vették Michel Platinit, majd elengedték. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Elkezdődött a budapesti főpolgármester-jelölti előválasztás, mi pedig átnéztük az abban részt vevő három politikus programját. Az egyértelmű, hogy a legnagyobb probléma mindhárom irományban az: alig próbálták kiszámolni a költségeket, arról pedig szinte sehol nem ejtenek szót, hogy miből finanszíroznák a terveket.

A főváros legnagyobb problémáit egyformán azonosítják a jelöltek: a tömegközlekedést rendbe kell tenni, csillapítani kell az autós forgalmat, és valamit kezdeni kell az üresen álló több ezer önkormányzati lakással. Ahhoz képest, hogy a turizmus miatt mekkora viták vannak, ezt a témát meglepően elhanyagolták.

Mi vár Budapestre a következő öt évben?

Jókora káosz volt szerdán Ferihegyen. A Wizz Air Stockholmból érkező repülőgépének futóművét megsértette egy korábban kiszakadt betondarab. A pályát le kellett zárni, a törmelékeket eltakarítani, a sérülést kijavítani. A pályazár idején a repülőtéren 28 repülőgép várakozott a felszállásra, tíz érkező járatnak kellett kitérő repülőtérre mennie, mások pedig fel sem szálltak.

Képünk illusztráció
©

Schneller Domonkos, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára neki is ment a Budapest Airportnak. Mint mondta, ami történt, az bizonyítja, hgy „a több mint 10 éve ideiglenesen a hazánkban állomásozó, egyre kétségesebb alkalmasságú menedzsment amatőr hibákat vét”. Szerinte a káosz kihat Budapest megítélésére és Magyarországra is.

Mi lesz ebből?

Ha a bankok kezdeményezik, csúszhat a banki azonosítás határideje – mondta Gulyás Gergely a kormányinfón. Nem sokat kellett várni, a Bankszövetség gyakorlatilag azonnal kérte a halasztást szeptember 30-ig, a kormány pedig pénteken beadta a derekát, helyesebben egy törvénymódosító javaslatot, amely augusztus 31-ig tolja ki az azonosítás határidejét.

A múlt heti állapot szerint az összesen 10,6 millió lakossági bankszámla ötödét, az egymilliónál is több céges számlának pedig a felét fenyegeti zárolás. A szolgáltatók azt állítják, ők minden érintettet tájékoztattak a teendőkről, akit nem, az nyugodtan alhat. Aki már eljutott az azonosításig, annak sem volt nehéz dolga: a HVG körkérdésére az azonosításon már átesett ügyfelek zöme azt állította, hogy akár személyesen, akár interneten, pár perc volt csupán az egész.

Ön már átesett az azonosításon?

A hét képe: a MÁV készülő emeletes vonatai, amelyekről kiderült, hogy nem férnek be az alagútba. Igaz, ennek ellenére sem biztos, hogy hiba volt ezeket megvenni.

©

2011 márciusában írták alá a szándéknyilatkozatot Szolnokon egy citromsavgyár létesítéséről. Mostanra sikerült eljutni oda, hogy nekiláttak a földmunkáknak, és talán két hónapon belül már elindulhat az építkezés - derült ki ottjártunkkor. A China BBCA Group Corp. honlapján most is az olvasható, hogy 2017 második felében elindul a projekt Szolnokon.

A gyár elkészülte több száz munkahelyet hozhat létre Szolnokon. A terv az, hogy évente 100 ezer tonna kukorica felhasználásával 60 ezer tonna citromsav előállítására lesz majd alkalmas az üzem.

Mikorra lesz készen?

Őrizetbe vették, majd elengedték Michel Platinit. A nyomozók arra voltak kíváncsiak, mi hangzott el azon az ebéden 2010-ben, amikor a francia elnök, a katari emír és a volt futballista, akkori UEFA-elnök beszélgetett egy kicsit, majd Katar megkapta a 2022-es vb rendezési jogát, megvette a PSG-t, Platini fia pedig egy katari sportszergyártó ügyvezetője lett.

Michel Platini
©

Azt, hogy Katar korrupcióval nyerte el a vb-rendezést, mostanáig nem sikerült bebizonyítani, akiket meggyanúsítottak, azokkal szemben csak más visszaélések miatt tudtak vádat emelni. A FIFA és az UEFA vezetőit leváltották, de a korrupciós kockázatok megmaradtak. Az új FIFA-elnök például kitöröltette a korrupciót a vétségek listájából, mondván, azt sikerült teljesen megszüntetni, cserébe aki kritizálja a szervezetet, azt évekre eltilthatják minden sporttevékenységtől.

Mit tanulhatunk a FIFA-tól?

Most élünk jobban, vagy harminc éve? Magunk elé vettük a KSH 1989-es adatait, és az árak alapján próbáltuk megválaszolni ezt a kérdést. Egy átlagos alkalmazott tavaly majdnem 30-szor annyi pénzt költhetett el, mint 30 éve, az árak pedig ez idő alatt átlagosan több, mint 16-szorosukra nőttek. A fogyasztás 20-szorosára emelkedett 1989 óta.

Az alapvető élelmiszerek ára nem is emelkedett sokkal jobban az átlagos inflációnál. De minél nagyobb tételről van szó, annál feltűnőbb, milyen óriási kiadásokkal kellett szembesülni akkor, ha elromlott egy nagygép vagy elszakadt egy ruhanemű.

©

Most élünk jobban, vagy harminc éve?

Krízisben az európai acélipar – ezzel a címmel jelent meg egész oldalas hirdetés a Financial Timesban. Az uniós acélipari szövetség által jegyzett nyílt levél azonnali beavatkozást kért az uniós döntéshozóktól, mondván hirtelen és jelentősen negatívan változtak az európai acélipar kilátásai. A levél szerint, ha nem lép azonnal az EU, több ezer munkahely is veszélybe kerülhet. Nő az alapanyag ára, a vásárlói igény csökken, az utolsó pofont pedig az amerikai védővámok bevezetése hozta.

A hirdetésnek két magyar aláírója is volt, megkerestük őket. Ahhoz képest, hogy a világ egyik legkomolyabb pénzügyi lapjában aláírtak egy nyílt levelet, az ISD Dunaferr Dunai Vasmű cégvezetője nem válaszolt a kérdésünkre, a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés vezetője helyett pedig a PR-cég annyit írt, követik a nemzetközi helyzetet, de nem kívánnak nyilatkozni.

Mi a teendő?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bezár egy időre az Opera a koronavírus miatt

Bezár egy időre az Opera a koronavírus miatt

Lavrov: Kína és Oroszország nem játszik a nyugati szabályok szerint

Lavrov: Kína és Oroszország nem játszik a nyugati szabályok szerint

Több mint 200 dizájnerdrog került itthon tiltólistára

Több mint 200 dizájnerdrog került itthon tiltólistára