szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jegybank Monetáris Tanácsa kivárásra játszik, nem lépett semmit.

Nem változtatott az alapkamaton a jegybank Monetáris Tanácsa június 25-e, keddi ülésén, és a többi kamatkondícióhoz sem nyúlt.

A kamatdöntés előtt az volt az elemzői konszenzus, hogy a Monetáris Tanács nem nyúl a 0,9 százalékos alapkamathoz, esetleg a nem konvencionális eszközökön hangolhat. A jegybank inflációs célja a 3 százalékos sáv, ezt az infláció már elérte, azonban nem lépett ki belőle, a 4 százalékos határon túlra. Az infláció a következő hónapokban várhatóan mérséklődni fog, így a Monetáris Tanács számára opció volt a kivárásra játszás.

Vannak azonban olyan tényezők, amik egyre inkább lépéskényszerbe hozzák a jegybankot. A megelőző héten az MNB egy devizaswap-tenderrel 150 milliárd forinttal javította a bankrendszer likviditását, erre azért volt szükség, mert hatalmas érdeklődés mutatkozott a kormány által bevezetett, kedvező kamatozású szuperállampapírra, a Magyar Állampapír Pluszra. "A lakosság a Magyar Állampapír Plusz vásárlását jelentős mértékben korábban kibocsátott lakossági állampapírok visszaváltásával finanszírozta. Az állampapírok nagy része ugyanakkor nem a Magyar Államkincstár hálózatában, hanem a bankokon keresztül került visszaváltásra. Ez a folyamat a bankok mérlegében lévő lakossági állampapír-állomány felduzzadásához, ezzel együtt pedig a bankközi likviditás szűküléséhez vezetett" - írta közleményében az MNB.

Ráadásul közeledik a 2020-as év, és azzal a 2020-as központi költségvetés életbe lépése, amit a kormány 2,7 százalékos inflációval tervezett (aminél jelenleg jóval magasabb a szintje). Ugyan az MNB-nek nem dolga a büdzséhez igazítani az inflációt, Matolcsy György jegybankelnök bevallottan feladatának tekinti a kormány gazdaságpolitikájának támogatását. Egyébként a költségvetésben a Pénzügyminisztérium már a jelenleginél magasabb, 1,1 százalékos alapkamattal számolt, vagyis Varga Mihályék szerint addigra lesz kamatemelés.

Matolcsy alatt még sose volt emelés

Amióta Matolcsy György 2013-ban MNB-elnök lett, még soha nem emelték meg az alapkamatot, utoljára még 2011 decemberében lépett így a Monetáris Tanács. Az akkori 7 százalékról fokozatosan rekordalacsony 0,9 százalékosra vitték le 2016 májusára az alapkamatot. Idén tavasszal az egyéb kamatkondíciókhoz már hozzányúlt a jegybank. A szakértők szerint az is csak idő kérdése, hogy mikor dönt az MNB az alapkamat emelése mellett

Az MNB gyakran hangsúlyozza – például amikor a forintárfolyamot kérik rajtuk számon -, hogy az alapkamat meghatározásánál egyetlen célt figyelnek: legyen az infláció 3 százalékos. Amikor pedig tavaly júniusban elérte az infláció ezt a határt, akkor annyit mondtak, a maginfláció, vagyis az egyszeri tételek kiszűrésével megadott szám még mindig nem tart 3 százaléknál. Most már ez az érv sem áll: a legutóbbi adatok szerint az infláció 3,9, a maginfláció 4 százalékos. Ebben egyébként nagy meglepetés nincs, a jegybank évek óta azt kommunikálta, hogy valamikor 2018 végén vagy 2019 közepén érhetünk el ide.

Hogyan hat az alapkamat az inflációra?

Ha az alapkamatot felemelik, akkor a kereskedelmi bankok csak drágábban tudnak majd hitelezni, így az embereknek jobban megérik megtakarítani. De ha magasabb a kamat, akkor a bankok is szívesebben tartják a pénzüket az MNB-nél. Mindkét lépés ugyanabba az irányba visz: kevesebb lesz a gazdaságban forgó pénz mennyisége, márpedig ha ez történik, akkor az infláció kevésbé szállhat el. Az sem mellékes, hogy ha magasabb az alapkamat, akkor a befektetők is szívesebben tartják forintban a pénzüket, mint más devizákban.

Bonyolult folyamatról van szó, nagyon leegyszerűsítve mégis azt mondhatjuk: ha emelik az alapkamatot, akkor az infláció lassul, a hitelek viszont drágulnak. Ha csökken az alapkamat, akkor egy inkább szabadjára engedik az inflációt, de a hitelek olcsóak maradnak. A feladat tehát úgy egyensúlyozni, hogy egyszerre tartsák kézben az inflációt és hagyják a hiteleket egy megfizethető szinten.

Arra, hogy a hitelezéssel ne legyen nagyon nagy baj, az MNB módszeresen próbálja felkészíteni az embereket. Egyrészt tavaly ősz óta sokkal szigorúbbak a lakáshitelezés szabályai, és ennek egyik részleteként több hitelt vehet fel az, aki hosszabb kamatperiódusú hitelt kér. Idén májusban pedig 129 ezer embernek küldött levelet a jegybank és a Magyar Bankszövetség, hogy váltsák fix kamatozásúra az eddig változó kamatozású jelzáloghitelüket. Egy mintalevélben konkrétan le is vezették, mit jelent ez: olyan szerződésmódosítást kínálnak, amellyel néhány ezer forinttal megnő a törlesztőrészlet, de cserébe az ügyfél biztos lehet abban, hogy 5 vagy 10 évig ezt a részletet kell fizetnie.

©
©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Itt az új monetáris irány: egyszerre ad és elvesz az MNB, a piac nem lelkesedik

Szigorítást indított el a jegybank, de továbbra is laza marad – mondta el Matolcsy György újraválasztott jegybankelnök azt követően, hogy az MNB hét év lazítás után óvatos szigorításba fogott, ezzel egy időben azonban egy kötvényvásárlási programot is elindít a hazai vállalati szektor erősítésére. Az alapkamatról az infláció függvényében dönthetnek.

Katolikusok tiltakoztak Washingtonban Trump migrációs politikája ellen, letartóztatták őket

Katolikusok tiltakoztak Washingtonban Trump migrációs politikája ellen, letartóztatták őket

Két atomerőműben is reaktorokat kellett leállítani Oroszországban

Két atomerőműben is reaktorokat kellett leállítani Oroszországban

Hőség és zivatarok: figyelmeztetést adtak ki vasárnapra

Hőség és zivatarok: figyelmeztetést adtak ki vasárnapra

Helikopterről foglalták el az iráni kommandósok a brit tankert - videó

Helikopterről foglalták el az iráni kommandósok a brit tankert - videó

Bernard-Henri Lévy Heller Ágnesről: Ha Európának arca volna, az övé lenne az

Bernard-Henri Lévy Heller Ágnesről: Ha Európának arca volna, az övé lenne az

Még nem is lett kormányfő Boris Johnson, már beígérte a lemondást legtekintélyesebb minisztere

Még nem is lett kormányfő Boris Johnson, már beígérte a lemondást legtekintélyesebb minisztere