Betett a munkaerőhiány és az alacsony árak a dinnyetermesztőknek

Jóval kevesebb görögdinnye teremhet Magyarországon, a 2018-as alacsony árak és a munkaerőhiány miatt sok gazda hagyott fel a termesztéssel.

  • MTI MTI
Betett a munkaerőhiány és az alacsony árak a dinnyetermesztőknek

A tavalyinál 10-15 százalékkal kevesebb, 160-180 ezer tonna görögdinnye-termésre számít a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke idén. Ledó Ferenc azt mondta, hogy a tavalyi, rendkívül alacsony termelői árak miatt sok gazda hagyott fel a termesztéssel, a terület mintegy 10-15 százalékkal, 4000-4200 hektárra csökkent az országban, a gyümölcs szedését pedig munkaerőhiány hátráltatta.

A dinnye palántákat áprilisban és májusban ültették ki, az ültetési időszakot széthúzták a termelők, hogy még augusztusban is érkezzen termés a földekről. A szüret nagy mennyiségben a hétvégén, a jövő hét elején kezdődhet, így július elejére várható nagyobb mennyiségű magyar dinnye a piacokon.

A görögdinnye árának alakulását meghatározza, hogy a magyar termelők milyen áron és mikortól tudnak szállítani az exportpiacokra, amelyeket július közepéig a spanyol termés ural. A kereslet pedig nagy mértékben függ az időjárástól, a gyümölcsből a kánikulai melegben fogy a legtöbb. A magyar terméssel elsődlegesen a belföldi piacot látják el, az elmúlt években az export évente 50-70 ezer tonnát tett ki, a német és a skandináv országok piacaira kerül a legtöbb magyar dinnye. A belföldi fogyasztás évente 140 ezer tonna, fejenként 14-15 kilogramm, ebből 1-1,5 kilogramm görög és spanyol import áru.

Sárgadinnyét Magyarországon 700-750 hektáron termesztenek, mintegy felét fóliasátorban. A gyümölcs szedése már május végén megkezdődött, a termés idén 17-18 ezer tonna körül várható.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.